A múlt héten robbant be az internetre a fekete-kék ruha, amit nagyon sokan arany-fehérnek láttak, és ezzel rövid ideig tartó, de annál hevesebb vitákat, rácsodálkozásokat okozott, és úgy tűnt, hogy a kb. ötvendolláros kék ruha lesz minden idők leghíresebb kék ruhája.

Alig néhány napot kellett csak várni arra, hogy a korábbi címvédő ruha visszavegye a stafétát. Ez a kék ruha ugyanis Monica Lewinsky GAP ruhája, ami döntő szerepet játszott abban, hogy Bill Clinton végül beismerte, hogy volt közte és a gyakornoka (Lewinsky) között szexuális kapcsolat.

Bill Clintonról Nelson Shanks festett 2006-ban portrét, és most elárulta, hogy elrejtett rajta egy nem is olyan apró utalást a Lewinsky-botrányra.

Eleve a portrén elég szerencsétlen pózban van Bill Clinton, ráadásul a képen a helye is fura, legalábbis, ha nekünk lett volna olyan botrányunk, mint neki, akkor biztos nem engedtük volna, hogy olyan portré készüljön rólunk, amin a kép szélén, oldalt állunk pont úgy, hogy kényelmesen oda lehessen rajzolni mellénk egy térdelő nőt.

Shanks a világ legnagyobb trollja, egyben az egyik legszofisztikáltabb is, mert elsütötte a saját vizuális poénját, de annyira elegánsan, hogy az odaképzelhető Monica Lewinskynak csak az árnyékát festette rá a képre, ami a Clinton mögötti kandallóra vetül rá.

„Igazából tényleg egy kék ruha árnyéka, amit egy manökenre adtam rá, miközben festettem a képet, de nem akkor, amikor Clinton is ott volt. Annak az árnyéknak is a metaforája egyben, ami az elnöki időszakára és rá is vetült” – idézte a festőt aThe Independent.

A Washington Post azt írja, a kép 2006-tól kezdve 2012-ig ki volt állítva a Nemzeti Arcképcsarnokban, de nem Clinton kérésére szedték le. Clinton hivatalosan nem reagált a festő állításaira, olyan pletykák keringtek, hogy nagyon utálja a képet, amióta megtudta, hogy mit ábrázol az árnyék, de nincs köze ahhoz, hogy levették. A Nemzeti Arcképcsarnok részéről azt mondták a lapnak, hogy rendszeresen cserélgetik a kiállított képeket.

De mi történt a kék ruhával?

Bill Clinton 1997-es botrányában kulcsszerepe volt Lewinsky ruhájának. Sokáig az volt, hogy az éppen regnáló elnök gyakornoka azt állította, hogy szexuális kapcsolata volt az elnökkel az elnöki irodában, és ezzel szemben a regnáló elnök pedig azt mondta, hogy ilyen nem történt.

Patthelyzet volt, és ebben a helyzetben nem lehetett mást tenni, szemtanúk és bizonyítékok híján, mint elfogadni Clinton állításait.

A dolog akkor változott meg, amikor Lewinskyt az egyik kolléganője, Linda Tripp faggatta arról már 1998-ban, hogy pontosan hogy volt ez az egész dolog, amit állít. Ekkor bökte ki, hogy még mindig megvan otthon az a kék ruhája, ami egyszer rajta volt, amikor Clintonnal szexuális kapcsolatot létesített.

A botrány során sosem pontosították, hogy milyen kapcsolat volt Clinton és az 1995 óta nála dolgozó gyakornoka között, azt mindketten állítják, hogy nem feküdtek le egymással, és legalább hat alkalommal volt köztük valamiféle kapcsolat.

Lewinsky azt mesélte a kolléganőjének, hogy a ruhán vannak ondófoltok, és hogy még nem tisztította ki, a kolléganője rávette, hogy ne is vigye el tisztítóba. Tripp titokban felvette a beszélgetést, és eljuttatta az ügyben eljáró ügyésznek.

Lewinsky azt mondta, azért beszélt a ruháról a kolléganőjének, mert viccesnek tartotta a dolgot, de a kolléganőjén kívül senkinek sem beszélt róla, ahogy a botrányról sem akart akkor már többet beszélni.

Innentől kezdve a dolog történelem. A ruhát megkapta az ügyészség, Clinton pedig végérvényesen lebukott.

Egy ideig arról keringtek pletykák, hogy a Simthonian múzeum igényt tart a ruhára, de a múzeum részéről 1999-ben azt mondták a ruháról, hogy nem tartanak rá igényt. Annyit lehet tudni, hogy az ügyészség 2001-ben visszaadta a ruhát Lewinskynak, azóta ismeretlen a sorsa.

Monica Lewinsky tavaly szólalt meg először nyilvánosan, több mint tíz év hallgatás után, de ekkor sem beszélt a ruháról.

Az Empire News azt írja, hogy a ruhát tavaly elárverezték, és hogy a ruhát Bill Clinton vette meg álnéven az online árverésen körülbelül 250 ezer dollárért (68 millió forint). Bill Clinton nem kommentálta az árverésről szóló híreket, így nem tudni, hogy tényleg eladták-e a ruhát, és hogy tényleg Clinton volt-e a vevő.