Ha az ember kitalál egy fantasztikus sztorit/filmötletet, amit valahogy kötni szeretne a valós élethez (azaz nem szeretné, hogy teljesen fantáziavilágban játszódjon, mint mondjuk A Gyűrűk Ura), viszont a cselekményt nem lehet a jelenben elhelyezni, akkor kézenfekvő a megoldás: játszódjon az egész a jövőben, hiszen a jövőben bármi lehetséges lesz. Aki azonban kicsit eredetibb, az egy merész húzással a bizonytalan jövő helyett a konkrét múltba helyezi a cselekményt annak ellenére, hogy jól tudjuk, hogy abban az időszakban pontosan mi történt. És főleg: mi nem.

Ujj Mészáros Károly jóvoltából most pont egy ilyen magyar film tarol a mozikban, úgyhogy összeszedtük a többi kedvenc olyan filmünket, ami a Liza, a rókatündérhez hasonlóan egy alternatív múltban játszódik. Természetesen a mozi sosem a valóságot mutatja, de a múltban játszódó filmek többségét úgy mutatják be, hogy a vásznon látottak valós eseményeket dolgoznak fel, vagy hogy „akár ez is megtörténhetett volna”. Ebbe a kategóriába tartozik a kosztümös filmek zöme, őket természetesen kihagytuk a felsorolásból. Szintén kihagytuk az időutazással operáló sztorikat, azokat, amik a történelem előtti időkbe helyezik a cselekményt, és azokat is, amikben csak a poén kedvéért volt egy csomó anakronizmus (de persze ettől még imádjuk a Gyalogg-galoppot).

Szóval jöjjön a 10 kedvenc olyan filmünk, ami nem egy lehetséges jövőben, hanem egy alternatív múltban játszódik! Aszerint állítottuk őket sorrendbe, hogy melyiknek mikor zajlik a cselekménye a sztori szerint.

Vadiúj vadnyugat

A Wild Wild West nem a kedvencünk erről a 10-es listáról, de nem maradhatott ki. A filmet 1999-ben készítették Will Smith főszereplésével az azonos című tévésorozat alapján (azt 1965 és 1969 között sugározta Amerikában a CBS csatorna). Ez a vadnyugat attól vadiúj, hogy bár az 1800-as évek második felében játszódik, a szereplők egy csomó olyan kütyüt használnak repülőgéptől a lángszóróig, amik akkor igazából nem léteztek, illetve soha nem is létezhettek. Szóval ez egy olyan vadnyugat, ami az igazihoz képest sokkal előrébb tartott a technológiai fejlettségben.

Cowboyok és űrlények

Ön tudta, hogy 1873-ban földönkívüliek támadták meg Új-Mexikót? Ezt a tényt a történelemkönyvek nem tartalmazzák, benne van viszont Harrison Ford és Daniel Craig 2011-es filmjében, a Cowboyok és űrlényekben. A film világa eléggé emlékeztet a Vadiúj vadnyugatra a western és a technológia keverése miatt, de abban a filmben azért még mindig jobban veszi ki magát az alternatív múlt – ezt az eposzt inkább csak a színészek miatt lehet ajánlani, ha egyáltalán.

A szövetség

Az a 2003-as film, aminek az eredeti címe The League of Extraordinary Gentlemen, 1899-ben játszódik, de persze egy alternatív 1899-ben, amikor is csak úgy hemzsegtek a szuperhősök az utcákon. De nem a modern szuperhősökről van szó, hanem a korabeli fantasztikus regényhősök kapcsolódnak be mind A szövetség sztorijába Dorian Graytől a Dracula szereplőiig Sean Connery utolsó rendes filmjében. Jópofa film ez is, de azért az igazán jók alább következnek. Valahogy a XX. századnak jobban áll, ha meghamisítják.

Taxidermia

2006-ban készült ez a sokkoló film, ami szintén mintha Magyarország XX. századi történelmén menne végig, de közben tele van olyan részletekkel, amik ha nem is tudományosak, mindenképpen fantasztikusak: gondolunk itt például a nagy szocialista zabálóversenyekre. A Taxiderimában Pálfi György rendező zseniálisan keveri a tényeket a lehetetlennel, részben ettől olyan bizarr ez az egyébként gyomorforgatóan gyönyörű film. A Wikipédia szócikkében ezt írják a Taxidermiáról: „a forgatókönyv időfogalma szürreális”.

Időhurok

Ennek a 2014-es ausztrál filmnek igazából az a címe, hogy Predestination és az alapötlete eléggé emlékeztet a Minority Reportéra (Különvélemény). A 2054-ben játszódó Minority Reportban Tom Cruise még meg nem történt bűncselekményeket akadályoz meg jövőbelátás segítségével. A Predestination szerint azonban a bűncselekmények megakadályozása nem csak a jövőben lesz lehetséges, hanem már régóta az: elég hozzá egy hegedűtok alakú időgép.

Bár az időutazós filmeket alapvetően diszkvalifikáltuk innen, Ethan Hawke remek kritikákat kapott filmjét mégse hagyhatjuk ki, tekintve, hogy az egész sztori a múltban játszódik, a nagy része a '60-as és '70-es években, de a '90-es éveknél előbbre sose ugrik a történet. Az alapötlet szerint már a XX. században is létezett egy iroda, amelynek az ügynökei egy hegedűtok alakú időgéppel akadályozgatnak meg bűncselekményeket. Hát ha tényleg lett volna ilyen, lenne egy-két ötletünk, hogy mit kéne megakadályozni a XX. századból...

Liza, a rókatündér

És időrendben itt a helye a Liza, a rókatündér című filmnek, ami úgymond Csudapesten játszódik, a '70-es években. Ezen az alternatív Budapesten nem is volt szocializmus akkoriban, de hogy akkor ahelyett mi volt, azt inkább nem itt részletezzük, mert sokan már úgyis látták, még többen meg remélhetőleg csak most fognak elmenni megnézni.

Ne engedj el

A Never Let Me Go (Ne engedj el) című filmet Isiguró Kazuó 2005-ös regényéből csinálta meg Mark Romanek filmrendező 2010-ben Keira Knightley főszereplésével. A sztori azzal kezdődik, hogy 1952-ben egy találmány lehetővé tette, hogy az emberek több, mint 100 évig éljenek, ennek mindössze az az ára, hogy szervdonorokat kell klónozni, akikből szükség esetén ki lehet operálni egy-egy éppen szükséges szervet.

A film főszereplője három ilyen klón, akik a '70-es években egy külön iskolába járnak, majd a '80-as években fiatal felnőttként várják, hogy felhasználják őket – és ezzel magát a sztorit még el se kezdtük elmesélni. Nem annyira durva, mint a Taxidermia, de nem egy egyszerű darab ez se – mégis nagyon ajánljuk, egyértelműen az egyik legjobb alternatív múltas film!

Rómeó + Júlia

Baz Luhrmann legjobb filmje lassan 20 éves, és többek között attól volt annyira jó ez a film, hogy egy hipervalóságos, de sosemvolt közelmúltban játszódik, a '70-es és a '80-as évek, illetve az USA és Mexikó közötti nem létező időben és térben.

Baz Luhrmann 1996-ban a jelenbe akarta átültetni a Shakespeare-i sztorit, de hamar rájött, hogy a sok félreértés, szúrt seb és elvétett találkozó a mobiltelefonok korában már sehogy sem lehetne lehetséges. Mivel azonban a harisnyás-kardozós korszakhoz sem akart visszatérni, Luhrmann megalkotta a saját múltját, ahol még mindig mindenkinek átszövi az életét a vallás, ahol az ember azonnal megöli azt, akit gyűlöl és azonnal házasságot köt azzal, akit szeret, de ahol már van vezetékes telefon és pisztolyokkal lőnek kardozás helyett.

Donnie Darko

A 2001-es év egyik legmaradandóbb kultfilmje 1988 októberében játszódik. Donnie Darko rögtön az elején meg is tudja, hogy már csak 28 nap, 6 óra, 42 perc és 12 másodperc van hátra a világ végéig. Ez a film 1988 októberében játszódik, de nem abban az 1988-as októberben, amit valószínűleg ön is átélt, hanem egy olyanban, ahol ez az október lesz a világ utolsó októbere. Jake Gyllenhaal sajna nem szerepelt több ilyen jó filmben (na jó, talán de, a Brokeback Mountainben), de főleg Richard Kelly író-rendező kallódott el azóta teljesen.

Harry Potter

Szintén 2001-ben mutatták be az első Harry Potter-filmet, az utolsót 2011-ben (a könyvek eredetileg 1997 és 2007 között jelentek meg). Ehhez képest a sztori cselekményének zöme 1991 és 1998 között történik. Mondhatnánk, hogy a Harry Potter-univerzum nem való erre a listára, hiszen a valóságtól teljesen független fantáziavilágban létezik, de ez nem teljesen igaz: a sztori muglijai elvileg tényleg a valós '90-es éveket élik, miközben a titkos csodavilágban a varázslófiú Voldemorttal küzd.

Sőt, amikor a halálfalók átveszik az uralmat az utolsó regényekben/filmekben, ennek következményeit a sztori szerint a való világban élő emberek is megsínylik. A muglik mindenféle pusztításnak lesznek tanúi Londonban, a sötét varázslók hurrikánnal lerombolnak egy hidat, gyilkosságok történnek, stb. – ezekre az eseményekre természetesen az igazi valós életben nem került sor, csak a sztori szerinti (alternatív) valós életben. A könyvben egyébként szerepel a brit miniszterelnök is, akit a regény ugyan nem nevesít, de a kérdéses időben John Major volt a brit miniszterelnök.

Kommentálná? A Facebookon tegye!