Általános tévhit, hogy azok a férfiak járnak dominákhoz, akik magas beosztásban dolgoznak, csak azért, mert néha muszáj érezniük, hogy nem az övék az irányítás – veréssel és szájpecekkel. Hogy így legyen egyenlőség az életükben, de a dominák valami egész mást adnak a férfiaknak – egy olyan helyet, ahol nem kell gondolkodni, és nem kell megfelelni. 

„Mindenkiben van egy adag sub, kinek több, kinek kevesebb. A kiszolgáltatottság érzése esetenként fokoza a libidót, az izgalmat. A dologban benne van, hogy a dominát sosem kapják meg, nem sima dugásról beszélünk, ez is egyfajta roppant izgalmas szerepjáték. Ennek finomított szoft változata a nővérfétis, ami a medifétis egyik ága" – mondta a Velvetnek  Tóth-Horváth Gábor szexológus, és arról is beszélt lehet-e összefüggés az anya-gyerek kapcsolattal a dominához járásnak. 

„Egyes – általan nem elfogadott magyarázatok szerint – benne van a domináns anya is, de nem igazán hiszem, hogy ez az általánosítás megállná a helyét. Sokakban inkább azok a helyzetek keltenek erős vágyat, ahol nem rokon nőknek voltak kiszolgátatva, iskolaorvos, körzeti orvosnő például."

Az Alternet cikke szerint, amelyben egy domina beszél arról, milyenek az ügyfelei, a férfiak olyan helyet keresnek, ahol lehetetlen gondolkodniuk. Azzal foglalkozni, hogy mi van a karrierjükkel, a családdal, minden olyan dologgal, amiért felelősséget vállalnak a mindennapokban. A dominánál azért érezhetik jól magukat, mert megbíznak a dominában, hogy biztonságban lesznek, és közben eufórikus-fájdalmas élvezetben lehet részük. A szeánszok lényege, hogy ilyenkor átrakhatják a terhet valaki másra, és pár órára kikapcsolhatnak – mint mások nyaraláskor. A gond akkor lehet, ha a hétköznapi élet rovására megy a dominákhoz járás, ha intimitásra képtelenné válik valaki, és csak a dominával tud bármilyen fajta kielégülést átélni – partneri helyzetben nem. 

„Abban a percben, ha partnerrel nem megy, akkor függéssé vált, ez persze nem mindenképpen baj, ha az s/m függőt nem zavarja , és képes ezt az életformát gyakorolni. De valódi párkapcsolatban változatosságra van szükség, a másik oldalt nézve pedig nem tudok elképzelni feleséget, aki otthon dominának öltözve terít a paprikás krumplihoz" – tette hozzá a szexológus.