A pornónézési szokások kutatása egyáltalán nem haszontalan tevékenység, elég ha csak megnézzük, hogy az elmúlt harminc évben hogyan fejlődött az iparág: a kínálat a keresletre épült, ma az interneten többmillió weboldal kínál pornót. Az, hogy a férfiak miért néznek pornót, miért szeretik nézni két férfi és egy nő dugását, miért van szükségük erre, a szexológusok szerint evolúciós okokra vezethető vissza: a spermaverseny miatt izgalmas a két férfi egy nő felállás.

A versengés egy nő kegyeiért a szexben is megmutatkozik, a spermaháborúban az nyer, aki a megtermékenyítési versenyt nyeri, ehhez pedig a szervezet a lehető legtöbb és legjobb minőségű alapanyagot szolgáltatja. Ez ugyanannyira van jelen az állatvilágban, mint a férfiaknál: ha egy nő más férfival is volt az elmúlt időszakban, a nemi vágy növekszik, és az ejakuláció, a sperma minősége is nagyobb, jobb. 

A Behavioral Ecology lapban megjelent publikáció szerint a spermaháború kihat a férfiak pornónézési szokásaira is, és ilyen formában valóban lehet arról beszélni, hogy a pornónézési szokások a szükségleteket tükrözik. A publikáció rámutat arra, hogy a férfiak milyen DVD borítók alapján választják ki a pornófilmeket testi szükségleteik kielégítésére. Tévhit, hogy a leszbikus vagy a két nő, egy férfi felállás áll az első helyen, ugyanis a két férfi egy nő pornók állnak a dobogós helyen. Nem homoerotikus vágyak miatt – bár feltehetően akadnak ilyen okok is –, hanem a spermaháború miatt választják a több férfi, kevesebb nő pornót. 

Az evolúciós okok nagy valószínűséggel hatással vannak a pornónézési szokásokra, mint ahogy az élet más területeire is. A spermaháború olyannyira benne van a hétköznapokban, hogy például azok a nők, akik férfiakkal vannak körülvéve a munkahelyükön, sokkal többet szexelnek a partnerükkel, mint más nők. A rivalizálás lényege, hogy minél nagyobb a versenyhelyzet, azaz minél több férfi legyeskedik egy nő körül, annál inkább kell a partnerének.