A férfiak arra vannak teremtve, hogy minél több magot szórjanak szét, a nő pedig arra, hogy neveljék a gyerekeket – ennyire leegyszerűsítve nem szabad beszélni a szexről. Már csak azért sem, mert a szex ma már jóval több és összetettebb dolog, mint pusztán gyermeknemzés, élvezet, öröm, ami jót tesz a léleknek és a testnek. A Vocativ egy cikkben arra világít rá, hogy a poligám kapcsolat pontosan ugyanannyira normális és természetes, mint a monogámia. 

Az Oxford és Northumbria egyetemek kutatása szerint a legtöbb állatnak van társa az életben, és mellette számos alkalmi partnere. Ezzel szemben az emberek közül csak néhányan élvezik mindkettőt egyszerre, azaz a társat és az alkalmi partnereket. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire széles spektrumú az emberek szexualitása. Az eredmények megdöbbentőek: ahelyett, hogy sokféle lenne, valójában csak kétféle, monogám és poli. 

A monogámia és a poliámor, azaz az egypartneri vagy többpartneri kapcsolatok az eredmény szerint mindkét nemnél 50%-osan jelen van. Azaz nemcsak a férfiak, hanem a nők közül is többen sokan kedvelik a nyitott kapcsolatokat. Az adatokat összesen 575 amerikai és brit adta,továbbá 1300 férfi és nő gyűrűsujjának hosszát is megnézték, hogy a szervezet tesztoszteron szintjét is vizsgálják. Abból kiindulva, hogy akinek magasabb a tesztoszteronszintje, valószínűleg hajlamosabb a promiszkuitásra.  Az ujjak hossza genetikai adottság, a hosszabb gyűrűsujj azt jelenti, hogy már az anyaméhben több tesztoszteronhoz jutott a szervezet. Jelentős hormonális különbségeket mutathatnak az ujjak hosszúságai: ha a gyűrűsujj hosszabb a mutatóujjnál, akkor a férfi nemi hormonok magasabbak a szervezetben. 

A hormonokat és az ösztönöket azonban felülírják az aktuális társadalmi normák, így ez hatással van a párzási szokásainkra: több ezer évvel ezelőtt voltak poligám kapcsolatok, ma a monogámiát tartjuk az egyetlen elfogadható opciónak.