Eddig azért volt tilos, mert a második világháború után megtiltották egy törvényben, hogy visszaszorítsák a táncos helyeken burjánzó prostitúciót. Az Independent szerint a hülye szabály ellen Ryuichi Sakamoto zenész segítségével gyűjtöttek össze 150 ezer aláírást, ami megtette a hatását. Elfogadtak egy új törvényt, így a jövő évtől újra bugizhatnak a japánok.

A korábbi jogszabály szerint csak azokon a helyeken lehetett rázni, amelyeknek volt erre külön engedélye, de éjfélkor mindenhol véget ért a mulatság. A rendőrség ugyanakkor egy ideje már nem igazán vegzálta az éjszakába nyúlóan táncikálókat. A tilalom megszüntetésének ahhoz is lehet némi köze, hogy a 2020-as olimpia során Japánban minden turistának meg akarják adni a lehetőséget, hogy nyugodtan partizzanak, és a lehető legtöbb pénzt hagyják az országban.

Hasonló szabálya amúgy a svédeknek is van. Náluk márciusban került az ügy a parlament elé, de a várt liberalizációi elmaradt, mert a rendőrség szerint a tánc rendbontáshoz vezethet.