Be merné vállalni, hogy elutazzon a világ legijesztőbb helyeire? Ha nem, az se baj, a Telegraph megtalálta őket ön helyett, mi pedig kiválogattuk a legizgalmasabbakat. 

A babák szigete

Xoximilcho Mexikó város egyik kerülete, amely kiterjedt csatornarendszerből és mesterséges szigetekből, azaz csinampákból áll. A leghíresebb csinampa minden bizonnyal Julian Santana Barrera nevéhez fűződik, aki egy közeli csatornában rátalált egy lány holttestére, majd pár perccel később a vízből kihalászta a kislány játékbabáját is. A gyereken már nem tudott segíteni, a babát azonban felakasztotta egy fára. Később egyéb elhasználódott játékbabákat és azok különböző darabjait kezdte el gyűjteni és a fákra aggatni azzal a céllal, hogy a gonosz szellemek lelkét, amelyek a szigetet övezik és a kislány halálát okozhatták, elűzze onnan. Barrera 2001-ben halt meg, de a babák még mindig ott lógnak. A hátborzongató szigetet hajóval lehet megközelíteni.

A Keresztek hegye

A Keresztek hegye egy katolikus zarándokhely Litvániában, amely az 1830-as években épült. Úgy tartják, hogy legalább százezer kereszt és óriási feszület található itt egy kupacban. A helyet II. János Pál pápa a remény, béke és szeretet megtestesítőjeként aposztrofálta. De talán az ekkora mértékű szeretet már a túlzást közelíti.

  

Aokhigara, a halál erdeje

A Fudzsi hegy tövében elterülő Aokhigara nevű erdő olyan, mintha az Ideglelés című filmben járnánk. A japán mitológia szerint démonok lakják, de hírhedt arról is, hogy ez a második legkedveltebb hely az öngyilkosok számára. (Az első a San Fransiscó-i Golden Gate híd). Nem egy önkéntes indult már útnak csak azért, hogy felkutassa a halottakat, 2010-ben több mint ötven embert találtak így meg az erdőben. Az erdő egyébként hihetetlenül nyugodt és csöndes, mivel a fák annyira sűrűn állnak egymás mellett, hogy a szél is alig jut keresztül rajtuk. Emellett nagyon könnyű eltévedni, nem véletlenül hívják fel a látogatók figyelmét arra, hogy hagyjanak maguk után nyomokat az erdőben, azért, hogy biztosan visszataláljanak. Csak ne úgy, mint Jancsi és Juliska.

Az Edinburgh-i kastély szellemei

A skóciai edinburgh-i kastély híres kísértethistóriáiról, és az oda látogatók nagy része észlelt már jelenéseket. A kastély szellemeiről sokan beszélnek: itt éll állítólag a fejetlen dobos fiú, az ijesztő dudás és egy kísértetkutya is, bármit is jelentsen ez. 2001-ben egy majdnem 240 fős keresőcsapat fényképezőgépekkel és hőkamerákkal felfegyverkezve járta be a várat tíz teljes napon át.  Bizonyítani akarták a kísértetek létezését. Túl sokra nem mentek az expedícióval, legalábbis kevesebb bizonyítékot találtak, mint ahogy azt tervezték, de azért a csapat fele érezni vélt ezt-azt: hirtelen hőmérséklet-csökkenésről számoltak be és arról, hogy valami láthatatlan entitás rángatta a ruhájukat.  

A Borley parókia romantikája 

Az essexi Borley parókia 1863-ban épült, egy 12. századi templom és kolostor helyére. A legenda szerint egy szerzetes beleszeretett a közeli kolostorban élő apácába, akivel azt tervezték, hogy elszöknek, de a kolostor vénei rájöttek, hogy mire készülnek, és megakadályozták. Olyannyira, hogy szerencsétlen szerzetest felakasztották, az apácát pedig élve eltemették a plébánia boltívei alá. Állítólag azóta ott kísértenek.  

A kísértetjárta Stanley Hotel

Magasan, az amerikai Colorado hegység tetején található a kísértetjárta Stanley Hotel. Állítólag ez a szálloda, egész pontosan a 217-es szoba inspirálta Stephen Kinget a Ragyogás című könyv megírására. 201 szobával arrébb, a 418-asban pedig a hotel egyik híres szelleme, Lord Dunraven kísért. De nem ő az egyetlen. A vendégek és a személyzet egyaránt beszámolt már hátborzongató jelenségekről: hallották, ahogy gyerekek játszanak éjszaka a folyosókon, és gyakran zongorajáték hallatszik az egyik üres bálteremből is.  

A Stull Temető, azaz a Pokol Kapuja

A Stull temető Douglas megyében, Kansasben van, különböző okkult csoportok találkozóhelyeként ismert, régen egy templom állt a helyén. A Pokol kapujaként is emlegetett temetőről azt beszélik, gyakran kopogtató hangokat hallani séta közben, ami nem más, mint a pokolban lakó szellemek zajongása. Ez persze még semmi, évről-évre, minden halottak napján eljön a pillanat, amikor mi magunk is kopogtathatunk: a legenda szerint ugyanis az ördög válaszolni fog nekünk.

Az Overtoun Híd, ahol kutyák vetik magukat a mélybe

A 19. századi skót Overtoun birtok legismertebb és legbizarrabb jelensége, hogy a bejáratnál fekvő hídról előszeretettel vetik mélybe magukat az arra kószáló kutyák. 1950 óta több tucat kutya lett már itt öngyilkos és önszántából zuhant több mint 15 métert. Sokáig rejtély övezte a jelenséget, többen szellemekre vagy a kutyákat vonzó, ember által nem hallható dallamokra gyanakodnak, de a legvalószínűbbnek azt a teóriát tartják, amit már mi is megírtunk, hogy a híd alól olyan szagok áradnak, amelyek kielégíthetetlen kíváncsiságot szülnek a kutyáknál, ezért gondolkodás nélkül a szagok után erednek. 

Tuol Szleng, ahol rabokat kínoztak

A Tuol Szleng Phnompen (Kambodzsa fővárosa) központi börtöne, ahol a vörös khmerek rémuralma alatt 1975 és 1979 között majdnem húszezer embert börtönöztek be és kínoztak halálra. Manapság múzeumként üzemel, ahol fényképek vannak kifüggesztve a fogvatartottakról, de találkozhatunk koponyákkal és különböző kínzóeszközökkel is, bizonyára vidám tárlatvezetéssel megspékelve. 

Sedleci Osszárium, a koponyák birodalma

A Sedleci Osszárium egy római katolikus kápolna Csehországban, Kutná Hora közelében, ahova mintegy kétszázezer turista látogat el évente. Hogy miért? Azért, mert a kápolna belső terét művészi és egyben bizarr módon felépített csontvázak díszítik. Legyen az egy csontokból készült csillár vagy koponyákból épített koszorú, az embereket évről-évre lázba hozza a hely.