Magyarországon nincs még Netflix, de én két országban élek egyszerre és a másik Olaszország, ahol november óta működik a világ legnagyobb internetes tévészolgáltatása. Régóta szimpatikus volt ez a cég/szolgáltatás, nem is drága, úgyhogy gondoltam, kipróbálom, milyen érzés, hogy ott van a világ összes filmje és tévésorozata legálisan egy kattintásnyira.

A kezdeti lelkesedéshez képest azonban nem volt egy fáklyásmenet a Netflixteszt, alább olvasható, hogy hogyan lettem 10 perc alatt Netflix-gyűlölő 4 lépésben. Előre szólok: én egy háklis ügyfél vagyok. Ha önt nem zavarja, ha egy multicég jobban tudja önnél, hogy ön mit szeretne, akkor az én problémáim egy része önnél fel sem merülne, szóval simán lehet, hogy ön megelégedéssel fog egyszer csettinteni, ha egyszer kipróbálja a Netflixet.

De először gyorsan egy pár szó arról, hogy mi is ez az izé, ami az USA-ban már rég a hétköznapok része, és ami a nyugat-európai országok közül Olaszországba érkezett meg az utolsók között, viszont keleten egyáltalán nincs még, Magyarországon sem. De egyszer tuti lesz, mert ez a tévézés (egyik) jövője: ezzel legálisan lehet az interneten tévét nézni.

A Netflix ugyan internetes DVD-kölcsönzőnek indult, de ezt már szinte el is felejtette mindenki. A Netflixen ehelyett ma már online elvileg azonnal és bármikor nézhető a világ minden (=nagyon sok) mozifilmje. Csak mondjuk a mozifilmek elég érdektelenek az utóbbi években, úgyhogy pl. számomra izgalmasabb, hogy a tévésorozatok is fent vannak a Netflixen.

Tehát végre vége a fáradságos és illegális letöltögetésnek, itt van helyette a legális és reklámmentes Netflix, havi mindössze 11 euróért! Ami még forintba átszámítva is egész baráti (kb. 3500 Ft), ráadásul az első hónap ingyenes! Rögtön regisztráltunk is, meg kell adni e-mailt, jelszót és bankkártya-adatokat, ez kb. 1 percet vett igénybe, és már mehet is a netflixezés! ...gondoltam én.

Ehelyett jött a következő 4 dolog.

1. Majd ők ajánlanak

Azzal nyit a belépéskor a Netflix, hogy mutatnak nekem egy csomó filmet és jelöljek meg belőlük legalább hármat, ami tetszik. Enélkül nem lehet elkezdeni netflixezni. Erre azért van szükség, hogy minél pontosabban tudják nekem ajánlani, hogy mit nézzek meg legközelebb.

Természetesen rögtön azt mondtam, hogy a legnagyobb kedvencem a Peppa Pig. Tévésorozatokra vagyok kíváncsi, nem a Netflix filmajánló algoritmusára. Nem, nem érzem jobban magam attól, hogy a Netflix figyeli, hogy én mit nézek, mi az ízlésem, és az adatgyűjtésből kitalálja, hogy engem mi érdekel, és aszerint reklámoz.

A Netflix ajánlórendszere első pillantásra kikapcsolhatatlannak tűnik – és hirtelen nem is értem, hogy én eddig honnan tudtam, hogy engem mi érdekel, amíg a Netflix meg nem mondta helyettem? Végre még egy döntéssel kevesebb, most már azt se nekem kell kitalálni, hogy mit nézzek a tévében, hanem majd a Netflix algoritmusa betolja az orrom elé.

Akik szeretik a magánéletükre vonatkozó adataikat nagy cégeknek adományozni azért, hogy ezek a cégek hatékonyabban tudjanak reklámozni, azoknak biztos a Facebook-profiljukhoz is hosszú lista tartozik arról, hogy mik a kedvenc filmjeik. Az ő számukra jó hír, hogy a Netflixbe a Facebookkal is be lehet lépni, így legalább még egy nagy cég tudni fogja önről, hogy mit kell önnek reklámozni! Hát nem fantasztikus?!

2. Egyáltalán nincs meg minden

Talán a nyelv miatt

Lehet, hogy azért hiányzik ennyi minden, mert nincs meg belőlük az olasz nyelvű verzió? Lehet, igaz, eszem ágában nem lenne a Breaking Badet olasz szinkronnal újranézni. (A Netflixen természetesen mindent lehet eredeti nyelven nézni.)

Mindenesetre ha az olasz nyelv tényleg ekkora problémát okoz a tartalombeszerzésnél, el lehet képzelni, a magyar Netflixen mennyi kontent lesz. Ha egyszer lesz.

Szerintem minden idők legjobb 3 tévésorozata a Twin Peaks, a Mad Men és a Breaking Bad. Persze rögtön megnéztem, hogy ezek biztosan mind megvannak-e, és hát sajna egyik sincs. Úgyhogy asszem a Twin Peaks Golden Box DVD-dobozt még inkább nem dobom ki egy ideig.

Plusz teljesen hiányzik minden, ami nem szigorúan játék(tévé)film-kategória, azaz nincsenek tehetségkutatók, realityk, valóságshow-k, vetélkedők. Vannak ugyan dokumentumfilmek, de nincs American Ninja Warrior, nincs Celebrity Big Brother, nincs RuPaul's Drag Race, pedig hú de nézném ezeket is ezerrel. Na nem baj, ennyivel is több időm marad a munkára. Meg ennek a cikknek a megírására.

3. Ami megvan, az se éppen friss

Borzasztóan izgulunk már itthon, hogy mi lesz Lady Edith sorsa végülis, ugyanis a Downton Abbey-ből a hónap elején ment le a hatodik, utolsó évad utolsó része, és már csak egy karácsonyi bónuszrész lesz karácsonykor, amiből kiderül majd, hogy kivel mi történik a legvégén.

Rákerestem a Downton Abbey-re is a Netflixben, bár karácsonykor úgyis Magyarországon leszek, úgyhogy szóba se jön, hogy legálisan nézzem meg karácsonykor a sorozatot záró epizódot. A keresés eredménye meglepett: hiába van Netflixem, nyilván nem lesz fent rajta az utolsó, hiányzó rész karácsonykor, ugyanis addig még két teljes évad hiányzik. Az itteni kínálat ugyanis csak az első négy évadra szorítkozik eddig.

Szóval eléggé úgy néz ki, hogy a( európai) Netflix arra sem alkalmas, hogy egy külföldi sorozatot a kinti sugárzással egyszerre kövessen az ember. Ami elég rossz, mert az interneten a legjobb, éppen pörgő sorozatokról borzasztóan izgalmas viták tudnak lenni, de ebben az ember nyilván csak akkor vehet részt, ha mindenkivel egyszerre nézi meg az újabb és újabb részeket.

4. Ja és bocs, de a te gépeden nem lehet nézni

Már az első lépésnél idegesített, hogy a Netflix is pontosan olyan pofátlanul viselkedik, mint az összes kvázi világuralomra törő BigBrother-cég a Microsofttól kezdve a Google-ön keresztül az Apple-ig. De mondjuk a kikapcsolhatatlan ajánlózás nem a világ vége, lehet, hogy a Netflix mégsem egy monstrum, hiszen ők pontosan azokat szólítják meg, akik a nagy tömegszórakoztató tévécsatornák helyett a személyre szóló, a néző által megszabott különlegeset szeretnék!

Emiatt van többek között az is, hogy olyan szuper saját gyártású sorozataik is vannak már, mint a House of Cards vagy a Sense8, amik szintén nem azoknak szólnak, akik kizárólag olyan szintű döntéseket hoznak, hogy Coca-Cola vagy Pepsi, illetve McDonald's vagy Burger King! Nem, a Netflix azoknak való, akik a tömegkaja helyett otthon főznek maguknak valami egészségesebbet, finomabbat és egyedibbet ...gondoltam én.

Hát ezzel szemben a realitás az, hogy nem is tudtam egyáltalán nézni a Netflixet a gépemen. Azért nem méghozzá, mert nem vagyok hajlandó se a Microsoft, se az Apple malmára hajtani a vizet, hanem Linuxot használok. Most már másfél éve eddig kb. mindent meg tudtam oldani Windows és Mac nélkül is, csak néha az Office hiánya zavar be, merthogy a Microsoft van akkora paraszt, hogy direkt nem csinál Linuxszal használható Office-t.

Na, mint kiderült, a Netflix ugyanakkora paraszt, mint a Microsoft.

Persze elvileg mindig is lehetett az ilyen pártonkívüli gépekről is nézni a Netflixet, ha az ember tud egy-két trükköt, de nem igazán látom a trükközés értelmét. Nem azért fizettem elő erre a szolgáltatásra, hogy trükközés meg illegális letöltés helyett normálisan és legálisan nézhessem, ami érdekel? Ha már megint a trükközésre vagyok rákényszerítve, akkor megette az egészet a fene.

Mindegy, egy csomó angol nyelvű fórum azt mondja, hogy Linuxból is lehet már netflixezni tavaly ősz óta, csak a Google Chrome böngészőből. Én persze Firefoxot használok, de van éppen Chrome is a gépemen – abból se működik a Netflix, akárhogy próbálkozom. Rácseteltem az online segítséget nyújtó, olaszul beszélő operátorra, ő pedig megerősítette nekem, hogy nem, linuxos gépről nem lehet nézni a Netflixet.

Ha ez a TV jövője, akkor én maradok a múltnál egyelőre

Végülis megvoltam én eddig is elég jól Netflix nélkül. Ha ők nem akarják, hogy én mint Linux-felhasználó az ügyfelük legyek, akkor én miért fussak a szekér után, aminek ezek szerint nem prioritás, hogy engem felvegyen?

Egy újabb remek példa arra, amikor egy cég csak addig szimpatikus az embernek, amíg közelebbi kapcsolatba nem kerül vele. Bár olyan szempontból egy szavam sem lehet, hogy nem kellett semmilyen hűségnyilatkozatot bevállalni, úgyhogy lemondhatom az egészet a fenébe az ingyenes első hónap lejártakor.