A kiegyensúlyozott párkapcsolathoz kell a testi-lelki kielégülés, ami felveti a kérdést, hogy a több szex vajon boldogabbá teszi-e az embert. A Psychology Today egyik szerzője elmélkedett ezen, kutatásokkal alátámasztva, hogy vajon tényleg boldogabbak vagyunk-e a több szextől. A poént lelőjük előre, a válasz az a kérdésre, hogy talán

Egy 2011-es baltimore-i kutatásban 732 házaspárt kérdeztek meg a szex, a boldogság, a fizikai egészség kapcsolatáról, 57 és 85 év közötti férfiakat és nőket. A végeredmény szerint megállapították a kutatók, hogy a rossz vagy közepesen rossz egészségügyi állapot összefüggésben áll a házastársi kapcsolat minőségével, ami pedig a szexualitásra is kihat – ez pozitívan és negatívan is igaz. A betegségek elkerülésében, vagy legalábbis a megelőzésben fontos szerepe van a harmonikus családi életnek. 

Ezt alátámasztja az az amerikai kutatás is, amiben szintén az idősebb felnőtteket vizsgálták, és aminek eredménye szerint az izgató érintéstől valóban boldogabbak a párban élők. Az izgató érintés nem jelent egyet az orgazmussal – ez fontos a kutatásban, ugyanis arra kérték a párokat, hogy úgy nyúljanak egymáshoz a vizsgálat ideje alatt, hogy nem szükségszerű az orgazmus, sem a behatolás. Az is kiderült a 2012-es kutatásból, hogy a szexuálisan inaktív házaspárok elégedetlenebbek az életükkel és boldogtalanabbak a házasságukban. 

Azonban nem minden házastársi szex teszi boldogabbá az embert, ugyanis akik jó pár éve együtt élnek, hajlamosak a szexet egyfajta házi feladatként megélni, és nem a testi-lelki kielégülés a fő szempont. Ha pedig a szexuális együttlét kötelességből zajlik, nem egyenlő azzal, hogy az életünk harmonikusabb lesz, sőt. Ezt támasztja alá az amerikai Carnegie Mellon egyetem kutatása, amiben 35 és 65 közötti párokat kérdeztek meg a szexről. A 128 párt két csapatra osztották, és az egyik csoportot megkérték, duplázzák meg a heti szexet. A pároktól minden nap megkérdezték, mennyire boldogok, és kiderült, hogy azok, akik kétszer annyit szexeltek kötelességből, kevésbé boldogok és elégedettek az életükkel.