A merevedési zavarral összefüggő kutatásokból egyre több van, a lehetséges okok közt az unalom is szerepelhet, közvetve természetesen. Aki szexuálisan nem eléggé kielégült, és unatkozik, valószínűbb, hogy pornóhoz nyúl, és hülyére maszturbálja magát. Mindez pedig merevedési zavarokat is okozhat – támasztja alá a Journal of Sexual Medicine-ben megjelent kutatás. 

Négy pszichológus, név szerint Verena Klein, Tanja Jurin, Peer Briken és  Aleksandar Štulhofer a hiperszexuális viselkedés és a szexuális unalom kapcsolatát tanulmányozta két országban, Horvátországban és Németországban. Az online kérdőívben összesen 911 horvát férfi és 210 német férfi vett részt, az eredmények szerint a hiperszexualitás összefüggésben áll a merevedési zavarral és a szexuális unalommal – de csak nagyon elenyésző százalékban.

A hiperszexualitás az is, ha valaki túl sokat maszturbál, rengeteg pornót néz, és például az is, ha valaki túl sok szexmunkást fogyaszt – emellett nehezen vagy egyáltalán nem tud intimitást megélni. Egyes amerikai pszichiáterek azon igyekeznek, hogy a hiperszexualitást, mint betegséget regisztrálják és kezeljék világszerte, azonban egyelőre szó sincs erről. 

A vizsgálatban résztvevő,  két különböző kultúrájú  férfiak hiperszexualitását öt pontos skálán osztályozták, a merevedési zavarokat és a szexuális funkciót egy nemzetközileg meghatározott szempont szerint értékelték. A szexuális unalmat, azaz azt, hogy a párkapcsolaton belül vagy annak hiányában milyen a szexuális kielégítettség, szintén egy skálán osztályozták. Mindezt a kérdésekre adott válaszokból tették, például azt a kérdést is feltették, hogy Milyen gyakran maszturbált az elmúlt 6 hónapban?, és azt is, hogy Az elmúlt 12 hónapban milyen gyakran nézett pornográf tartalmat?.

A vizsgálatban résztvevő horvát férfiak átlagéletkora 36 év, 49%-uk házas, a német férfiak átlagéletkora 34 év, 35%-uk házas. Mindkét nemzetnél a többség az elmúlt egy évben kapcsolatban élt, mindkét vizsgált nemzet 13%-a egyedül végzett önkielégítést, és 3%-uk vallotta be, hogy szexuálisan unatkozik. 

A tanulmány eredményei ugyanakkor arra is rámutattak, hogy azok a férfiak, akiknél a gyerekkori kötődéssel problémáik voltak, akik szoronganak a párkapcsolataikban, gyakrabban fordul elő a hiperszexuális viselkedés és a merevedési gondok. Mindez pedig arra mutat rá, hogy nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy azok a férfiak, akik unják az otthoni szexet, pornóba menekülnek, ami miatt nem áll fel a farkuk. Ezeket a problémákat egyénileg kell kivizsgálni, a fontos az, hogy a szexuális élet kielégítő és teljes legyen.