A sodródó vitorlásra két halász figyelt fel a Fülöp-szigeteki Barobo partjainál, majd felmentek a fedélzetre, hogy kiderítsék, mi történhetett vele. A kabinban valami olyat találtak, amire egyáltalán nem számítottak: egy német férfi mumifikálódott holttestét. Az 59 éves Manfred Fritz Bajorat az asztalra borulva feküdt, közvetlenül a rádió mellett. Ráakadtak a búcsúlevelére is, amit szimbolikus jelleggel elhunyt feleségének írt – számolt be a Daily Mail

Harminc évig haladtunk ugyanazon az úton. Aztán a démonok hatalma erősebb lett, mint az élni akarásod. Elmentél. Találjon békére a lelked. A te Manfrédod

– fogalmazott a levélben a férfi, aki 20 évig járta a világot a Sayo nevű jachttal, miközben több mint félmillió tengeri mérföldet tett meg.

A 23 éves Christopher Rivas éppen egy barátjával halászott, amikor Barobo partjaitól mintegy 65 kilométerre észrevették a törött vitorlával sodródó, elhagyatottnak tűnő jachtot. Elmondásuk szerint a mumifikálódott holttest keze a rádió mellett pihent az asztalon a félig víz alatt lévő kabinban, mintha csak utolsó erejével próbált volna segítséget kérni. A helyiségben szanaszét hevertek a ruhák és a konzervek, de előkerült néhány fotóalbum is, amik családi képekkel voltak tele.

Manfred Fritz Bajorat házasságának 2008-ban lett vége. Felesége, Claudia két évvel később rákban vesztette életét. A fotók akkor készültek, amikor még együtt volt a család. Az egyik képen például a lányukkal, Ninával és a barátaikkal együtt piknikeznek.

A német férfi halála körül sok a megválaszolatlan kérdés. Nem tudni, hogy miért vesztette életét, ahogy azt sem, hogy azóta mennyi idő telt el. Holttestét valószínűleg a száraz óceáni szelek, a nagy meleg és a sós levegő konzerválta. A hajós egyik barátja a BILD-nek azt mondta, legutóbb egy éve léptek kapcsolatba a Facebookon.

Nagyon tapasztalt tengerész volt. Nem hiszem, hogy bevitorlázott volna egy viharba. Szerintem az árbóc akkor tört el, amikor Manfred már halott volt

– vélekedett egy Dieter nevű vitorlázó, akivel még 2009 Mallorcán találkoztak.

A rendőrség most megpróbálja rekonstruálni az útvonalát, illetve kikérdezni azokat az embereket, akik utoljára beszélhettek vele. A holttestet halottkémi vizsgálatra Butuan városába szállították, a jachtot pedig Barobo kikötőjébe vontatták, ahol alaposabban is átnézik.

Az orvos szerint a férfi természetes halált halt, nincs semmi olyan bizonyíték, ami valami gaztettre utalna

– közölte a baroboi rendőrség szóvivője. Egy másik rendőrségi nyilatkozat szerint nem volt jele annak, hogy Manfred valaki mással utazott volna a vitorláson, és a fedélzeten fegyvert sem találtak.

"A pozíció, amiben ült, arra utal, hogy váratlan volt a halála, talán szívrohama volt"

– vélekedett dr. Mark Benecke kriminológus.

A manilai német nagykövetség a helyi hatóságokkal együttműködve próbálja felkutatni az elhunyt Németországban élő hozzátartozóit. A lánya állítólag egy áruszállító hajón dolgozik kapitányként.