NAGYON. A manapság népszerű, és akár milliókat megmozgató internetes weboldalak valamikor mind az elején kezdték. Jó, ezzel, azt hiszem, nem tettünk túl nagy felfedezést, lévén, ildomos minden tevékenységet az elején kezdeni, különben rendesen összekavarodhat az ember.

A Buzzfeed kíváncsi volt ezekre a méltatlanul elfeledett első alkalmakra, ezért összegyűjtötte az internet legfontosabb elsőit. Megmutatjuk mi is. 

Az első twitter üzenet

Az első tweet a Twitter egyik alapítójától, Jack Dorsey-tól származik, aki 2006. március 21-én mindössze annyit közölt, hogy épp most hozta létre twitter-fiókját. Most, tíz évvel később az oldalnak már 300 millió követője van. 

Az első Youtube-videó

Ahogy megírtuk már, a Youtube annak idején társkereső oldalnak indult, de mivel majdnem 5 napig senki sem töltött fel ilyen jellegű anyagot az oldalra, a készítők úgy határoztak, mindenki töltsön fel azt, amit akar. Így született meg 2005. április 26-án az első Youtube-videó, amelyből az egyik alapítótól, Jawed Karimtól megtudjuk, hogy az elefántok nagyon remek állatok, amiért van nekik ormányuk. Címe: Én, az állatkertben

A Youtube-nak mostanra több mint 1 milliárd felhasználója van. 

Az Interneten megjelenő első fotó

A Világháló létrejöttét nagyjából 1991 és 1994 közé tehetjük, de a pontos időpontot feltalálója, Tim Berners-Lee tudná megmondani, aki ebben az időszakban igazán sokat munkálkodott az ügyön, sőt, valóban eltökélt szándéka volt, hogy egy tulajdonosmentes, nyitott, szabad, egész világot átszövő, mindenki által használható rendszert hozzon létre (world wide web). Miután ezt sikeresen meg is oldotta (a Times szerint tömegmédiumot varázsolt ezzel), ravaszkodott is egy kicsit, és megkörnyékezte az Horribles Cernettes (magyarul A szörnyű CERN-lányok) nevű, popzenét parodizáló női csapatot, és megkérte őket, hogy vegyenek részt a világháló létrejöttében. A négy nő akkor még nem is sejtette, hogy 1992-ben készült fotójuk lesz az első kép, amely felkerül a netre.

A világ első weboldala

Berners-Lee munkásságának nagy lépése volt ez 1991-ben, amikor is a CERN Európai Kutatási Szervezeten keresztül megjelentethette az internet első weblapját, amely elmagyarázza, hogy kell használni a világhálót.  

Az első .com

31 évvel ezelőtt, 1985. március 15-én jegyezték be az első .com domaint. Az oldal egy számítógépeket gyártó cég, a Symbolics részére készült, és noha a cég már nem létezik, az oldalt meghagyták, sőt, a 30. évfordulót is megünnepelték rajta. 

Az első Instagram-kép

Sokan manapság élni sem tudnának Instagram nélkül, úgyhogy az applikáció létezéséért a mexikói Kevin Systromnak kell hálálkodni, aki alapítótagként elsőként töltötte fel egyik képét 2010. júliusában. A fotó Systrom kutyáját ábrázolja, aki természetszerűleg elég aranyos. Az Instagram három hónappal a kép elkészülte után debütált, azóta pedig majdnem töretlen sikerrel működik, 2012. óta a Facebook tulajdonaként.

Az első tárgy, amelyet eladtak az eBay-en

1995-ben, amikor az eBay még AuctionWeb néven működött, a tulajdonosok, hogy teszteljék az új weblapot, poénból megpróbáltak eladni rajta egy törött lézertollat. Legnagyobb meglepetésükre pár perc leforgása alatt elkelt 14,83 dollárért, vagyis kb. 4100  forintért. Ekkor feltették a vevőnek a kérdést, hogy tisztában van-e azzal, hogy a lézer törött, mire azt válaszolta, hogy persze,

én ugyanis törött lézereket gyűjtök.

Innentől egyértelmű volt számukra, hogy jó irányba haladnak. 

Az első könyv, amely az Amazonon kelt el 

1995. április 3-án történt az esemény, amikor is az Amazon, még béta-verzióban működő weblapjáról egy érdeklődő, John Wainwright gyanútlanul megrendelte Douglas Hofstadter Fluid Concepts and Creative Analogies című művét, miközben gőze sem volt arról, hogy ő volt az oldal első vásárlója

Az első dokumentum, amelyben emotikont használtak :-)

1982. szeptember 9-én, az angliai Carnegie Mellon Egyetem számítástechnika professzora, Scott E. Fahlman használta először a kettőspont-kötőjel-zárójel kombinációt mosolygós arc horizontális megjelenítésére. 

Az első Facebook-oldal

Természetesen Mark Zuckerberg volt az első, aki regisztrált az oldalra, amely 2004. februári indulása óta gyakorlatilag az egész világot behálózta már.