Egy Antonio Razzi nevű ambiciózus politikus nagyon nagyot szeretne durrantani, és megfejtette, hogyan lehetne megoldani a patkánykrízist, ami Rómát sújtja . Az úr, aki egyébként szeretne a város polgármestere lenni, azzal az ötlettel állt elő, hogy kéne egy csomó macska hirtelen – írja az olasz Local. Razzi nem mellesleg az olasz szenátus tagja, Silvio Berlusconi pártjának színeiben. 

„Az egyik legfontosabb tervem, hogy megszabadítsam a várost a patkányinváziótól, de lassan kifutunk az időből" – idézik a politikust. „Minden nap egyre többen lesznek."

Ha megválasztják, Razzi 500 000 ezer macskát importálna Ázsiából, és patkányűzési feladatot adna nekik. 

„Már kidolgoztam a terveket, hogy hogyan hozzuk át a macskákat, amiket a város stratégiai pontjain vetünk majd be" – magyarázta Razzi.

De senki se gondolja, hogy a polgármesterjelölt hagyná csak úgy bandázni az importcicákat: innovatív és alacsony költségvetésű terve van a megregulázásukra, illetve ellátásukra. 

„Róma kedves, idős macskás nénijeinél laknának. Akár jutalmaznánk is őket cserébe azért, hogy befogadják őket."

Lehet, hogy Razzinak többet kéne sétálnia saját városában, Róma ugyanis mindig is nagyon macskás város volt. Legendás hely a macskamenhelyként működő Largo Argentina, bár annyiban azért igaza van a politikusnak, hogy ezek a macskák mérsékelt érdeklődést tanúsítanak csak a patkányvadászat iránt. Az viszont tény, hogy a macskák száma drámain csökkent a 80-as évek óta, amikor tervszerűen kezdték ivartalanítani a kóbor állatokat.

Azóta nagyon elszaporodtak a patkányok, ami annak is köszönhető, hogy a fővárosnak rendszeresen problémái vannak a szemétszállítással, így a rágcsálók elég jól el vannak látva élelemmel az utcákon. Szakértők szerint már 6 millió patkány uzsonnázik a városban, ami azt jelenti, hogy

Róma minden lakosára két patkány jut.

Az állatok már a város legforgalmasabb turistalátványosságainál is felbukkantak. Tavaly a Trevi kutat lepték el, márciusban pedig a Colosseum egyik jegypénztárát kellett bezárni, mert egy patkány a plafon egyik résében pusztult el, és sajnos a vére lecsöpögött a pénztárra.