Ne ma drágám, fáj a fejem – azt gondolnánk, hogy ezt csak a nők mondják, hogy hárítsák a szexet, holott a férfiak is elutasíthatják a nőket. Van, hogy ők sem kaphatók bármikor bármilyen élethelyzetben a szexre. 

Ha a férfi nemet mond a szexre, annak több oka is lehet, a biológiai, szervi problémákon túl, lelki gondok, stressz de még a pornónézés is állhat az elutasítás hátterében – írja a Simplemarriage. A férfiak libidója csökkenhet, ha szív- vagy érrendszeri problémáik vannak, ha antidepresszánsokat szednek, ha hormonálisan már megállapították, hogy alacsony a tesztoszteron-szintjük, vagy ha kábítószerfüggő.

Az érzelmi okokat sem szabad kihagyni a felsorolásból, a férfiak szexuális motivációja függ az önbecsülésüktől, a munkahelyváltás, anyagi bizonytalanság, a szorongás mind rátesznek egy lapáttal a libidó csökkentésére. A szexuális teljesítmény kötődik az egóhoz, ha valaki nem érzi jól magát teljesen a bőrében, akkor a partnerével sem biztos, hogy felhőtlenül képes szeretkezni.

A negatív stressz sokféle formában jelen lehet egy ember életében, közeli hozzátartozó halála, pénzügyi gondok, kihívás a munkahelyen, csak pár példa erre. A stressz a hormonrendszert megváltoztatja, a hatására a szervezet kortizolt kezd termelni, ami gátolja a libidót szabályozó tesztoszteron hormonok növekedését. 

A kapcsolatban átélt negatív érzelmek is befolyásolják a férfiak szexuális vágyát, ha régóta elutasításban van részük, ha neheztelnek rájuk valami miatt, elképzelhető, hogy nemet mondanak a szexre. Az is lehet, hogy levezették a szexuális energiákat, sportban, hobbiban, de az is lehet, hogy unatkoznak a párkapcsolatban, ami miatt unatkozhatnak a hálószobában is. 

A pornó hatása is az okokhoz sorolható, az a férfi, aki már lenyomott egy háromszor öt perces menetet a laptopján a pornóval, nem igazán kívánja a partnerét. Bár ez kétoldalú, hiszen kérdéses, hogyha egy férfi megkapja azt a szexualitást, ami számára elég a kapcsolatban, vajon mennyire igényli a pornót. A húszas éveiben járó férfiaknál a rendszeres maszturbálás a kapcsolat mellett hormonálisan érthető, azonban 40 felett már kérdéses, hogy nemcsak pótcselekvésről van-e szó. 

A szex elutasítása a fejfájós kamu szöveggel nem feltétlenül jó megoldás, az őszinte beszélgetések, amellett pedig a hosszasabb előjáték, a simogatások direkt stimuláció nélkül például megoldás lehet arra, hogy az intimitás megmaradjon a partnerek közt. Akkor is, ha komoly okok állnak a libidóhiány hátterében.