A tudósok, az orvosok régóta dokumentálják a furcsa, bizarr érdekességeket, amik a szexualitással összefüggésbe hozhatók. A tüsszentés közvetlenül az orgazmus után pontosan ilyen eset, meglepő módon sok férfi és nő is kénytelen együtt élni ezzel. 

A tüsszögés és az orgazmus kapcsolatát már egy évszázaddal korábban is megállapították, arról is létezik feljegyzés, hogy vannak olyan emberek, akik a szex puszta gondolatától is prüszkölni kezdenek – írja Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus a blogjában, és az 1901-ben készült Gould, G. M., & Pyle, W. L. Anomalies and curiosities of medicine tanulmányra hivatkozik. A Royal Society of Medicine is közzétett egy kutatást a témában, a 2008-as tanulmány arra világít rá, hogy az idegpályák kereszteződése okozhatja mindezt. 

 

A tüsszentés célja

A tüsszentéssel a szervezet eltávolítja az orrjáratból a fertőző anyagokat, más irritáló részecskéket. Egy reflex.

 A szexuális tüsszentés okát nem teljesen érteni, annak ellenére sem, hogy 1901 óta tudnak a létezéséről. Az egész biztos, hogy neurológiai okai vannak, méghozzá egy anomália következményeként. A kutatók feltételezései szerint egyes embereknél az idegrendszer máshogyan működik bizonyos pontokon, ott, amik az önkéntelen testi funkciókért felelnek, mint amilyen a légzés, verejtékezés és tüsszögés. 

 Azok a férfiak és nők esetében, akik a szex gondolatától is tüsszögnek, az idegpályák összekötésénél lehet valami máshogyan, ami idegi jeleket küld, és ennek következménye a váratlan tüsszögés. Pont úgy, ahogy akkor tüsszög valaki, ha erős fénybe néz, csak épp a szex gondolatától, vagy élvezéskor kapcsolódik máshogy az idegpálya. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy az indokolatlan tüsszögés okozott-e bárkinél olyan mértékű szorongást, hogy inkább kerüli a szexet. Vagy a partner viselte annyira rosszul a váratlan prüszkölést, hogy inkább ő mondott nemet a szexre. Ebben a témában még nem kutattak a szexológusok, pedig ez az aspektusa is elég érdekes lenne.