A pozitív testkép és a szexuális működés kapcsolatát vizsgálták holland egyetemista nőkön, az online felmérést készítő kutatók arra keresték a választ, mennyire befolyásolja a testkép a szex minőségét. Az eredmények szerint közvetlenül és közvetve is hatással van az izgalmi szintre és az orgazmus készségre is. 

A vizsgálatban 399 holland egyetemista nő vett részt az Utrecht Egyetemről, a feltett kérdések a szexuális vágyra, a lubrikációra, az orgazmusra, a kielégülésre, a fájdalomérzetre és a testképre irányultak. A válaszok alapján arra lehet következtetni, hogy a pozitív testkép, az önelfogadás kedvezően hat a szexuális vágyra, a kielégülésre és az orgazmusra. A fizikai adottságok mellett a lelki tényező is fontos:

minél kevésbé van jó kapcsolata a testével egy nőnek, annál biztosabb, hogy alacsonyabb szintű lesz a szexuális izgalma, az orgazmus készségére negatív hatással lesz. Összességében annak a nőnek több esélye van megélni a szexuális elégedettség érzését, aki jóban van a saját testével.
 

Korábbi kutatások már rávilágítottak arra, hogy a negatív testkép miatt a szorongás nőhet a szexuális interakcióban, mindez élettani szempontól ront a szexuális válaszon. A saját test miatt szorongás negatív hatással lehet a nedvesedésre, az izgalom szintjére és az orgazmuskészségre is. 

A kutatásban csak nők vettek részt, 18–29 évesek, a 66,7%-uk párkapcsolatban élt a kérdőív kitöltésekor. Azt azért érdemes figyelembe, hogy a kutatást készítő Femke van den Brink saját bevallása szerint kevés túlsúlyos nőt kérdeztek meg ( 85,7 % a BMI testömegindex szerint a normál tartományban van), és a többség nem vallásos, pedig az is meghatározza a szexuális vágyat és az izgalmi szintet. 

A szexuális szorongás szorosan összefügg a szexuális elégedettséggel, de a pozitív testkép mellett még számtalan más tényező is kell a szexuális elégedettség érzéséhez: a bizalom, az intimitás, a tisztelet, a szeretet, az öröm, az érzékiség is fontosak a jólléthez.