A TSA, azaz az amerikai utasbiztonsági szolgálat a blogján tette közzé, mi mindent koboztak el mostanában az utasoktól. Május 20 és 27-e közt rekordmennyiségű fegyvernek minősülő tárgyat vettek el, összesen 74 darabot. A játékfegyvernek álcázott késtől a pillangókésig tényleg mindenféle szúróeszközt elkoboztak az őrök, az Instagramon is meg lehet nézni a szép kis gyűjteményt.

A Budapest Airport Zrt. ezzel szemben a női utasokkal küzd meg nap mint nap, nálunk nem a fegyverek és szúróeszközök azok, amiket a legtöbbször elkoboznak az utasoktól, hanem a

  • parfümök, kozmetikumok,
  • manikűrkészletek: kisollók, nagyollók, körömreszelők,
  • önvédelmi spray-k.

„Minden folyadéknak számít, a kézkrém, a gél, egyebek, és az egy literes korlát továbbra is érvényes, az illatszerekből, kozmetikumokból és egyebekből maximum 100 ml-es kiszerelést lehet a gépre vinni. Az összes többit kénytelenek vagyunk elvenni, és kidobni. Ez mind veszélyes hulladéknak minősül, havonta körülbelül 70 tonnányit semmisítünk meg ezekből. Ugyanez a helyzet a nagypapa házipálinkájával, az is folyadéknak minősül.

Jellemző még, hogy a manikűrkészletet, a hegyes körömreszelőt, ami fémből van, elkobozzák. A férfiaknál a körömolló, kisolló, multitool eszközök jellemzőek" 

– mondta a Velvetnek a Budapest Airport Zrt. sajtószóvivője, hozzátéve, ritka, hogy késeket vagy fegyvereket kelljen elkobozni az utasoktól. 

Ennek ellenére előfordul, például olyan külföldi férfi, aki az övcsatjában rejtette el egy szúróbokszert – ezért is kell levenni az öveket. „A nőknél az önvédelmi spray-ket is jellemzően el kell vennünk, ez minden formában tilos, semmilyen formában nem szabad felvinni a repülőre, ezt általában elfelejtik kivenni a női utasok a táskájukból."

Az elkobzott tárgyakat és folyadékokat a repülőtér biztonsági szolgálata megsemmisíti, arról, hogy mi mindent lehet a gépre vinni, és mennyit, a reptér weboldalán találni információt.