Az elmúlt pár évben ment valóságshow-kat mindenki ismeri. Idén rendesen felborzolta a kedélyeket a VIASAT3 pucér párkeresője, az Ádám keresi Évát, előtte a Való Világ és a Celeb vagyok, ments ki innen! mellett a TV2-re költözött Éden Hotel harmadik szériája volt terítéken. De emlékszik még rá, hogy milyen szórakoztató műsorokat adtak a 2000-es években?

A magyar reality alfája: Tégla

Még 2000-ben mutatták be a műsort, amiben 10 játékos egy csomó feladatot megcsinálva növelte a nyereményt, de volt egy beépített ember, egy tégla - innen a műsor címe - akinek az volt a feladata, hogy valahogy szabotálja az akciókat.

Ugyanez, csak pepitában

Az akkor még "Csiga kettő" néven ismert TV2 megcsinálta az előbb leírt műsorának honvédség színeibe öltöztetett változatát, a Bázis című valóságshowt, ami lényegében egy katonai kiképzést takart. A szavazás se volt túl bonyolult, mindig a leggyengébbet küldték haza.

A nagy klasszikus: Bár

A VIASAT3 saját gyártású reality-je nagyjából arról szólt, mint a jóval később, a Jersey Shore mintájára elkészített Aranypart, hogy fiatalokra bíztak egy bár üzemeltetését. A könyvelés és a logisztika nem az ő feladatuk volt, de pultozni azért bőven kellett, majd a megkeresett pénzt kellett ügyesen bosztani. Tiger, Napsugár és még valaki, akit az első széria után több éves kihagyással elindított Bár 2.0-nak köszönhetünk: Baukó Éva.

Túlélés, koplalás

Nem magyar találmány. Itthon az RTL klub csinálta meg a hihetetlenül sikeres Survivort, aminek az eredeti változata 2001 óta 32 évadot is megélt, sőt, még mindig műsoron van. A túlélő reality azt tudja, hogy egy lakatlan szigetre kitett játékosokat alapból két csapatba osztanak, így versenyeznek egymással különböző, a túlélést megkönnyítő dolgokért. Egy idő után a két csapatból egy lesz, és mindenki elkezd magáért küzdeni. 

A magyar Jackass

A Ganxsta Zolee és a Kartel együttesre felhúzott műsort nem is lehetne jobban jellemezni, mert ha valamit, akkor ez tényleg a magyar Jackass volt, hisz egy összeszokott társaság egymást szívatta különböző feladatokkal.

Noszály Sándor, Molnár Anikó és a rózsaceremóniák

2003 őszén tűzte műsorára a TV2 a The Bachelor magyar változatát, A nagy Ő-t. Elsőként Noszály Sándor kereste az igazit, majd a Való Világ második szériájából megismert Molnár Anikó. Ennek mintájára készítette el az RTL a Benkő feleséget keres, az I Love Gjoni és a Szerelem a legfölsőbb szinteken - Alekosz menyasszonyt keres című műsorokat.

Említés szinten A kísértésről is meg kell emlékeznünk, ami konkrétan 4 szerelmes pár szétzilálásáról szólt. Itt debütált Debreczeni Zita, aki el is csábította az egyik kapcsolatban élő pasit.

A Bajkeverők című scripted reality se volt semmi. Ez volt 2005 Aranypartja vagy Éjjel-Nappal Budapestje. 12 részen át lehetett követni, ahogy egy "baráti társaság" egy Robur kisbuszt mozgó peepshow-stúdióvá alakítva körbebulizza az országot. Az első epizód rögtön egy nappaliban tartott medencés bulival indított.

 Nagyon sokáig lehetne sorolni az elmúlt 16 évben leadott műsorokat.

  • Rettegés foka
  • Most vagy soha
  • Pókerarc
  • Leggyengébb láncszem
  • Ki vagyok én?
  • 1 a 100 ellen
  • Áll az alku
  • Activity
  • Fort Boyard - Az erőd
  • Ciao Darwin
  • Nem a te napod

De a kérdés adott.

Önnek a régi vagy az új valóságshow-k jönnek be inkább?