Egy férfi a Párizs alatti ősi katakombákban indult felfedezőútra, hogy feltérképezze az alagutak labirintusát. A sötét járatokban több ezer emberi csontot látott, amik érintetetlenül hevertek mindenfelé. A gondok akkor kezdődtek, amikor elindult visszafelé, és pánikba esett, mert nem találta a kiutat. Videója azzal zárul, hogy elejti kameráját, majd eltűnik a homályban. Azóta sem tudni, hogy mi lett vele, nyoma veszett. 

A felvétel még 2010-ben került fel a YouTube-ra, de most újra felkapta az internet. A leírás szerint az ismeretlen férfi kameráját egy másik felfedezőcsapat találta meg, majd leadták azt a hatóságoknak.

vannak, akik átverést sejtenek

Egy úgynevezett cataphile – így hívják a katakombákat illegális feltáró helybélieket –, Lazar Kuntsmann úgy vélte, a videós nem ismerte az alagutakat, ezért eltévedt és a város alatt lelte halálát. Az Ideglelés című filmet idéző képsorok hitelességéről ugyanakkor nem mindenki van meggyőződve. Többen azt gondolják, hogy átverés az egész, vagy csupán egy tévéműsor kedvéért vették fel.

„A tény, hogy nem indítottak kiterjedt keresőakciót a fickó felkutatására, nagyon fura, ahogy az is, hogy nem vettek ujjlenyomatot a kameráról”

– írta hozzászólásában az egyik kétkedő.

hatmillió ember nyugszik a mélyben

A párizsi katakombák egykor kőbányaként funkcionáltak. Ezekből ásták ki a köveket, amiket a város építéséhez használtak fel. Az 1700-as években aztán, amikor a temetők túlzsúfolttá váltak, hatmillió elhunytat helyeztek végső nyugalomba az alagutakban. A járatok egy részét 1955 óta szervezett túrák keretében lehet felkeresni, más területek viszont a mai napig le vannak zárva. Persze mindig akadnak olyanok, akik a tiltás ellenére lemerészkednek a mélybe.

Via The Sun