A Kobzarro néven emlegetett orosz lány négy éve kattant rá a vonatszörfként ismert tevékenységre, amelynek művelői mozgó szerelvények tetején mutatnak be veszélyes mutatványokat. Az alábbi videón például azt láthatja, ahogy szokásos Batgirl-jelmezében egyensúlyozik egy vonat rádióantennáján, miközben az elektromos vezetékek néhány centire suhannak el a feje mellett.

A 19 éves Kobzarro azt mondja, hajmeresztő hobbiját a szüleinek köszönheti. Kiskorában ugyanis annyira rövid pórázon fogták, hogy úgy érezte, csak így tud megszabadulni elnyomó családjától. 

A szüleim nagyon szigorúak és gyermekkoromban túlzottan védeni akartak. A szabályaik szerint kellett élnem – ők mondták meg, hogy mi a helyes számomra. Engem viszont mindig azok az emberek inspiráltak, akik a saját szabályaik szerint élnek és átlépik a határokat. Az Egyesült Királyságban tanultam, amikor pedig kimentem külföldre, úgy éreztem, végre kiszabadultam a ketrecből

– fejtette ki a lány.

Előtanulmányokat folytatott

Kobzarro 15 évesen lett vonatszörfös. Mielőtt akcióba lépett volna, hosszasan tanulmányozta a vonatok varázslatos világát, hogy megtudja, hova kapaszkodhat és miként mászhat fel egyes szerelvényekre anélkül, hogy kitörné a nyakát. 

Csak egy percem van rá, hogy feljussak a vonat tetejére. Minden lépésemet megtervezem, és egyszer sem hibázhatok. 

Illegálisan szörfözik

Amit tesz, az persze teljesen illegális, ezért nem ritka, hogy összetűzésbe keveredik a hatóságokkal. Tapasztalatai szerint ugyanakkor több rendőr is fokozott érdeklődést mutat a vonatszörfös közösség iránt, ezért eddig viszonylag olcsón megúszta, csupán bírságot kapott. 

Tavaly 100 társa halt meg

A műfaj már alapvetően is veszélyes, mégis vannak olyan vonatszörfösök, akik tovább emelik a tétet. Egyik kihívásuk abból áll, hogy ki kell térniük a szembejövő elektromos vezetékek elől, amelyek egyébként a legtöbb halálesetet okozzák.

Van egy mondásunk, hogy aki egyszer leesik, az soha többé nem szörfözhet újra.

Ha azt hiszi, hogy ilyesmi ritkán fordul elő, nagyot téved. Az orosz hatóságok szerint csak a tavalyi évben több mint 100 fiatal vesztette életét vonatszörfözés közben. Kobzarro azonban nem hagyja, hogy ilyen apróságok hátráltassák.

Egyáltalán nem szoktam félni, teljesen szabadnak érzem magam. Mindig nagyon érdekes gondolataim vannak vonatszörfözés közben. Plusz, ez egy alternatív és ingyenes közlekedési forma. 

Ha a jövőben sem szeretne lemaradni Kobzarro kalandjairól, a legjobb, amit tehet, hogy feliratkozik YouTube-csatornájára. Lehetőleg ne kövesse példáját.

Via Daily Mail, Vocativ