Ferenc pápa eddig is többször meglepte a világot kijelentéseivel – például, hogy szívesen elmenne Rómában egyet pizzázni – és egy pápától szokatlan, közvetlen tetteivel. Legutóbb egy Vatikánvároshoz közeli, római gyógyszertárban okozott meglepetést, ahol

ahogy bárki más, beállt a sorba, egy cipőért. 

Az MTI közleménye szerint a patika dolgozóinak Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy Ferenc pápa kedden besétált a patikába, és gyógycipőt vásárolt magának. Érkezése előtt kevéssel a patikába telefonált, megkérdezni, árulják-e a keresett ortopéd cipőt. Amikor pedig megérkezett a gyógyszertárba, szépen beállt a sorba.

Állítólag csak egy biztonsági ember kísérte, az is kellő távolságban. A látogatásról az alábbi videót készítették:

Az olasz sajtó szerint Ferenc pápa gyalog jutott el a pápai állam melletti Via Gelsomino utcában levő gyógyszertárig. Innen autóval vitték vissza a Vatikánba.

Nem ez volt az első vásárlása

Tavaly a belváros egyik optikusához ment el szemüveglencsét cserélni. Akkor autóval vitték a Vatikántól az üzletig, ahol pillanatok alatt elterjedt az egyházfő jelenlétének a híre, és hatalmas tömeg verődött össze. Az optikus később elmesélte, hogy Ferenc pápa személyesen, készpénzzel fizetett.

Pápává való megválasztása másnapján, 2013 márciusában pedig gyalogosan kisétált a Vatikánból Rómába a pápai állam Szent Anna-kapuján. A kapukat őrző svájci gárdisták és a vatikáni biztonsági emberek vették észre, hogy az egyházfő az emberekkel teli római utcákon tartózkodik, ezért gyorsan visszafordították a Vatikánba.