Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy a kézműves sörforradalom itthon is virágkorát éli. Egymás után nyílnak a kézműves sörözők a legszélesebb sörválasztékkal, és nálunk is kezd elterjedni, hogy bor helyett inkább sört fogyasztanak az étkezések mellé. 

Sőt, bármennyire meglepő, nemcsak a főételekhez, a desszertekhez is remekül illenek a sörök.

Vásárhelyi István sörgasztronómus és blogger eleve úgy kóstol meg egy újfajta sört, hogy az milyen ételhez illik.

Végtelen az összetevők száma, ezért étellel párosítva számtalan különleges ízhatást lehet kiváltani. Míg a borokat úgy választják a vacsorához, hogy inkább az ellentétpárok dominálnak, addig a söröknél a hasonló ízvilágú is tökéletes hozzá.

A sör nem csak egy világos keresű ital, ormótlan korsóban

A gasztroblogger szerint Magyarországon a sörrel kapcsolatban sokáig élt az a rossz beidegződés, hogy egy világos, keserű ital, ormótlan korsóban. Holott

via GIPHY

számtalan kiváló sört kóstolhatunk már Magyarországon, a fűszerestől a gyümölcsösökön át a feketéig,

és mind jól illik valamilyen főételhez, salátához vagy desszerthez. Olyan széles az ízválaszték, hogy nem túlzás azt mondani, bátran igazíthatjuk a sörhöz a vacsorát.

Miután megkóstoltuk a sört, nézzünk be a hűtőbe és könnyen összeüthetünk valamit. Alapszabály, hogy a világos láger sörökhöz, könnyed ale-ekhez jól passzolnak a kevésbé fűszeres, szárnyas sültek vagy például a grillezett sajtok. A nehezebb, sűrűbb, barna sörök pedig mennek a sült szószos húsokhoz, vagy bélszínhez, vadhúshoz.

Sör a süteményhez? Simán!

Sokaknak még meglepetés, hogy a gyümölcsös ízű sörök milyen jól illenek ízvilágukban a desszertekhez. Aki nem hiszi el, annak mindjárt mondunk is néhány példát. 

Kezdetnek egy könnyebben emészthetőt, mint a

gyümölcsös sör, mellé mondjuk túrógombóc!

Mielőtt az ember megkóstolja ezt a variációt, érdemes hangsúlyozni, hogy a minőségi gyümölcsös sörök valódi gyümölcsökkel erjednek, nem aromákkal. Kevés alkoholtartalom és kellemes íz jellemzi a legtöbbet. Ennek megfelelően a friss ízvilágú, szilvás vagy meggyes sör mellé nagyon jól passzol például a túrógombóc, barackos-tejszínes öntettel. Illetve bármilyen hasonló krémes desszertet érdemes sörrel együtt megkóstolni, lehet az saballion vagy valamilyen pohárkrém.

Belga Tripel és a Panna cotta

A Belga Tripel sörök 8-10 százalékos alkoholtartalmú, bőven malátázott, rágógumis, mogyorós-diós illatú, lágyabban keserű, nehéz belga világos ale-ek. Diós, mogyorókrémes, piskótás tortákhoz remekül passzolnak. Például egy Eszterházy-torta, vagy egy vaníliás panna cotta, leheletnyi csokival és friss eperrel vagy málnával, tökéletes összhangot nyújt a sör mellé. 

 

Bevállalósaknak: dupla bak, dupla csoki

A sötét duplabak sör gazdagon ma­látázott, csokoládés, diós, aszalt gyümölcsös illatú, izgalmas ízvilágú láger. Magas alkoholtartalma miatt sokszor alig van habja. Főzése során pilseni-, karamell- és pörkölt malátákat használnak fel. Remek desszertsör, páratlan ízharmóniát élhetünk át, ha együtt kóstoljuk csokitortával vagy bármilyen kakaós süteménnyel, nehéz, tejszínes krémekkel.

Fekete sör kifejezetten a karácsonyi desszertekhez?

Igen, mint az a Békésszentandrási Sörfőzdénél már hagyomány, idén is készült valami ünnepi és igazán meglepő. Az Esthajnal '16 névre hallgató sör annyira friss, hogy csak néhány hete készült el. Azért is érdemes megemlíteni, mert ez egy teljesen egyedi, csokis, mentás fekete színű sör, az alkoholfoka pedig 7 százalékos. A főzőmestert minden bizonnyal az After eight csokoládé inspirálhatta. A főzde vezetőjétől, Bukovisznky Bélától megtudtuk, hogy van benne többek között kakaóbab, vaníliarúd és szárított menta. 

Sörökben és süteményekben gazdag, boldog karácsonyt!

via GIPHY

A cikkben szereplő fotókat a Békésszentandrási Sörfőzde karácsonyi sörbemutatóján készítettük.