Attól tart, hogy egy napon atomháború, vagy valamilyen elsöprő erejű természeti katasztrófa pusztítja el világunkat? Egyet se féljen! Dél-Dakotában ugyanis van egy hely, ahol minden körülmény adott lesz az apokalipszis átvészeléséhez. Az ötletgazda Vivos Group egy hatalmas bunkerkomplexumot alakít világvége-biztossá, azzal a céllal, hogy a Föld legnagyobb túlélő-közösségét hozza létre.

Az Edgemont városának szomszédságában lévő, 46 négyzetkilométeres területen 1942 és 1967 között Black Hills néven működött katonai bázis. Összesen 575 különálló bunkerét az amerikai hadsereg építette fel fegyverek és lőszerek tárolására. A Vivos Group tavaly vásárolta fel az elszigetelt létesítményt, amit az xPoint elnevezésű projekt keretében kezdtek kipofozni.

Wellness-részleg is lesz

A tervek szerint 5000 ember befogadására alkalmas komplexum egyfajta utópikus kisvárosként fog működni. Az hagyján, hogy a beköltözők testi épségét 24 órás, katonai kiképzéssel felvértezett őrszolgálattal, csúcstechnikás biztonsági eszközökkel, köztük kamerarendszerrel, valamint orvosi ügyelettel védelmezik, de egyúttal arról is gondoskodnak, hogy az unalom se fenyegesse őket. Egyebek mellett különféle boltokat, éttermeket, sőt közösségi színházat, wellness-részleget, kápolnát, istállót és lőteret hoznak létre számukra.

Megvédik a bombáktól

A cég szerint a 8 méter hosszú, 18-24 méteres szelességű, 4 méteres belmagasságú bunkerek annyira tágasak, hogy egyenként 10-20 embernek adhatnak otthont, és még így marad elegendő hely az egy éves túlélésre alkalmas készleteknek. Az építmények bombabiztosak, masszív, vasból és betonból készült ajtajaik pedig hermetikusan zárnak, így a radioaktív esőtől kezdve a mérges gázokig minden nem kívánatos anyagot képesek távol tartani. Ha valaki mégis a távozás mellett döntene, akkor sincs gond. A mennyezeten kialakított menekülőnyílás pont ezt a célt szolgálja.

7 millióról indul az ár

A vizet két kúton keresztül, egy több ezer méter mélyen lévő artézi víztározóból szivattyúzzák majd fel, így nem kell külön fizetnie érte, a többi közüzemi szolgáltatást viszont az határolja be, hogy mennyire vastag a pénztárcája. Az árak a következők szerint alakulnak. Egy fapados, mindenféle fényűzést nélkülöző bunkert 25 ezer dollárért (7,3 millió forint) bérelhet ki egy 99 éves időszakra, ám a belakott földterületre további 1000 dollárt (291 ezer forint) kell kicsengetnie évente. Azt, hogy kikkel osztja meg bunkerét, az csak az ön döntésén múlik. Ha összefog másik 9 túlélővel, mindenki megússza 2500 dolláros (730 ezer forintos) befektetéssel.

Tévékből ablakok 

A Vivos Group az extra igényeket is szívesen teljesíti. Amennyiben azt szeretné, hogy bunkerének belseje egy luxusjachtra hasonlítson, az nagyjából 200 ezer dollárjába (58 millió forint) fog fájni. Ezért az összeget már nap- vagy szélerőműves áramellátást, légszűrő rendszert, tartalék akkumulátort, hidroponikus kertet, geotermikus fűtést, kisfeszültségű világítási rendszert, teljesen felszerelt konyhát és műholdas szolgáltatást kaphat. A látványtervek alapján a tervezők a legapróbb részletekre is odafigyeltek. Ha például úgy kívánja, egy csomó tévét szerelnek fel a falakra, amik a tájképet mutatva keltik ablakok illúzióját.

Via The Sun, Vivo Group