Mostanában nagy divat telehashtagelni az egész világot a bakancslista szóval, finoman utalva például arra, hogy mennyire szerencsések vagyunk, amiért eljutottunk Balira még azelőtt, hogy elhaláloztunk vagy tönkrementünk volna anyagilag. Az ilyen bakancslistákon túl vannak azonban olyanok is, amelyek nem a trendi helyekről szólnak, hanem viccesek, aranyosak vagy éppen szívszorítóak. Néhányuk meg még kifogásnak is iszonyú gyenge. Ezekből válogattunk most, íme tehát a Velvet-féle

Bakancslista BEST-OF!!!

MInden álmom, hogy letartóztassanak

Kezdjük a legfrissebbel, a nénivel, aki boldog volt a ténytől, hogy letartóztatták. A 102 éves Edie Simms sokéves, fáradságos, a helyi idősek otthonát szolgáló önkéntesmunkája meghozta gyümölcsét, amikor egy ott dolgozó ismerős elintézte, hogy letartóztassák és megbilincseljék a rendőrök. Az asszonynak ez már régen dédelgetett álma volt, és mivel soha semmit nem követett el, kénytelen volt megvárni, amíg valaki teljesíti. 

Szeretnék ejtőernyőzni, tökmindegy, mikor 

Vagyis ha majdnem száz leszek, mire összejön, nekem úgy is jó. Alighanem ezzel a gondolattal vágott bele a 90 éves Rosebud Gard, amikor szülinapjára ejtőernyős tandemugrást kapott ajándékba saját magától. A négyezer méteres zuhanás nem az első extrém tevékenysége, előtte már tíz másik dolgot kipipált az évekkel azelőtt összeállított bakancslistájáról, ilyen például a hőlégballonon utazás vagy a parasailing

Csak semmi cicó! 

Emlékszik a Fogd a pénzt és fuss! című Woody Allen-filmre? Csak mert gyakorlatilag majdnem ugyanaz a jelenet játszódott le 2011-ben egy floridai bankban, mint amikor Virgil Starkwell egy papírra írt üzenettel ("csak semmi cicó!") próbál kirabolni egy bankot.

A most emlegetett sztrori annyiban más, hogy ezt egy 51 éves (nem végső stádiumú) leukémiás nő, bizonyos Patricia Edwards tette meg azért, mert állítása szerint a bakancslistájának része volt.

Átadta a fiókosnak az üzenetet, amely szerint igényt tart a pénzre, azt megkapta, majd három nap kellett hozzá, hogy elfogják egy helyi motelban. Akkor kicsit fel is háborodott, és azt mondta, szerinte igenis mindenkinek kötelessége lenne összeírni mindazt, amit szeretne megtenni, mielőtt meghal. 

Robbantsunk fel egy épületet! 

2012., Kalifornia. Az akkor hétéves Maxwell Hinton súlyos neuroblasztómában szenvedett, volt azonban egy kívánsága, amit egy olyan alapítvány teljesített, amely kifejezetten a nagyon súlyos beteg gyerekek álmaira specializálódott. Maxwell szeretett volna a saját kezével felrobbantani egy épületet, ehhez pedig felajánlottak neki egy használaton kívüli gabonasilót. Ezzel mindenki jól járt, mivel az alatta fekvő területre az önkormányzat már úgyis jó ideje igényt tartott. 

Hörcsög úr 

Nem csak az emberi lényeknek jár bakancslista, sokan a háziállataik utolsó kívánságát is szeretik teljesíteni, bármiről is legyen szó. Egyik példa erre Robin Williams, a hörcsög, akinek - miután daganatos betegséget diagnosztizáltak nála - , a gazdája Oscar-díjátadó ünnepséget rendezett, elvitte kirándulni és a chicagói művészeti múzeumot is meglátogatták együtt.

Garázsajtó-harc

Jó, jó, harcnak kicsit egyoldalú, de a 91 éves, egykori rendőr, Walter Thomas nagy álma teljesült azzal, hogy végre valahára lezúzhatta a házuk garázsának ajtaját.

Egész életében érdekelték a kocsik, sőt, annyira szívén viseli a sorsukat, hogy az elmúlt 50 évben három benzinkút tulajdonosa lett. Viszont igazán az foglalkoztatta mindig, hogy ha kitolatna a garázsukból, vajon 

a keret is kiszakadna az ajtóval együtt vagy ott maradna a helyén?

Hát, az unokái megszervezték, sisakot adtak rá, majd videóra vették, ahogy a 91 éves úr tisztázza az égető kérdést. 

Otthonkában vezetni

A másik nagy autórajongó a lengyel Michalina Borowczky-Jędrzejek, aki 81 éves koráig gyűjtött arra, hogy megvegyen magának egy 300 lóerős Subaru Impreza WRX STI-t. Annak idején volt már Opelje, BMW-je, Mazdája és Hondája, sőt, az elmúlt harminc év alatt háromféle Subaruja is. 

Azt mondta, semmi meglepő nincs ebben, a vezetés a legnagyobb hobbija, és igazán jól állnak neki a sportkocsik. A Subaru meg kiváltképp, ugyanis annak szíve és lelke is van, ráadásul a motorhangja utánozhatatlan. 

Ahogy dorombol, az maga a gyönyör.

Csak énekelni szeretnék

Hat évvel ezelőtt, az akkor öt éves Bethany Fentonnak egy úgynevezett  anaplasztikus asztrocitómát találtak az agyában, amit az orvosok nem tudtak eltávolítani hiába próbálkoztak sugárkezeléssel és kemoterápiával. A kislány egyetlen álma az volt, hogy elénekelhessen egy dalt Simon Cowellnek a Britain's Got Talent színpadán. 

Simon Cowell annyira kedves, a szívembe zártam őt. A hotel csodálatos, az emberek pedig mind nagyon a barátságosak voltak. Sok örömet szereztek nekem és a testvéremnek, Louisnak.

- nyilatkozta erről akkoriban.

Vizuális bakancslista a pápa közbenjárásával

Az 5 éves, ohiói születésű Lizzy Myersnek bakancslistáját azért nevezhetjük vizuálisnak, mert egy Usher-szindrómanevű degeneratív betegségben szenved, amely miatt nagy eséllyel el fogja veszíteni a látását és a hallását. A szülei addig is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a kislány minden fontos dolgot megtapasztaljon a világból. Ilyen volt a Ferenc pápával való találkozása is, aki a Szent Péter tér közepén megáldotta őt.