Az elmúlt években Amerikában reneszánszát éli az LSD. Arról már sokszor hallunk, hogy korunk zsenijei, mint Bill Gates és Steve Jobs, gyakran éltek a szerrel és most is először a Szilícium-völgyben bukkant fel újra. Több amerikai újság megírta az elmúlt évben, hogy a high-tech cégeknél egyre több alkalmazott használja rendszeresen mikró-dózisban a halluciongént, amiről azt mondják, hogy oldja a szorongásukat és megnyugtatja őket, viszont felpörgeti a produktivitásukat.

A mikró-adagolás lényege egyébként az, hogy akkora mennyiséget juttassanak be a szervezetükbe a szerből, amitől még pont nem hallucinálnak, így a hatás nem zavarja a használókat a minden napi tevékenységeik közben.

De mit csinál az LSD-vel egy átlagos négygyermekes anya?

Mikor az ötvenes éveiben járó Ayelet Waldman eldöntötte, hogy kísérletet tesz a szerrel, nem a produktivitását akarta növelni, hanem egyszerűen jobban szeretett volna érezni magát a bőrében. A kísérlet pedig annyira bejött neki, hogy állítja, a 30 nap után annyival javult az életminősége, hogy a még korábban romokban heverő házasságát is sikerült megmentenie.

Négy gyerek édesanyja vagyok. Egész nap jóganadrágban járok és szívesen csinálok kajafotókat az Instámra. [...] Az a tök átlagos nő vagyok, aki mögötted áll a sorban, akinek a melletted lévő szobában csinálják a mammográfiai vizsgálatát, aki kipakolja az egész táskáját, mire megtalálja a kocsikulcsát, miközben te a parkolóhelyére vársz.

Ayelet így jellemzi önmagát. Ám elmondása szerint a békés kispolgári élete ellenére mind testileg mind lelkileg évekig szenvedett. Kínzó menstruációs görcsei voltak, állandóan fájt a válla, hangulatingadozásokkal és álmatlansággal küzdött. A nő az antidepresszánsoktól kezdve a marihuánáig mindent kipróbált, hogy ezeket enyhíteni tudja, de semmi nem segített. És mikor azt vette észre magán, hogy már a házassága is kezd tönkremenni a folytonos kínlódása miatt, eldöntötte hogy ad egy esélyt az LSD-nek.

Egy hónapig szedte a hallucinogént, három naponta, kis adagokban és állítja, sokkal többet javult az állapota tőle, mint bármilyen legális szertől az elmúlt évtizedekben. Sőt arra jutott, hogy az LSD nemcsak a házasságát, de az életét is megmentette. Fájdalmai elmúltak és végre teljesen kiegyensúlyozottnak érzi magát.

A tapasztalatiról könyvet is írt, amiben a saját élményein túl arra is kitér mennyire fontos lenne, hogy  a tudomány ahelyett, hogy egyből elutasítja és stigmatizálja a drogokat, inkább alaposabban tanulmányozná őket.

Nem azért érvelek, hogy hadd szedjek LSD-t, mert attól jobban leszek. Én azt szeretném, ha komolyabban vizsgálnák az LSD egészségügyi hatásait, mert nekem ez a szer segített a legtöbbet a gyógyulásban

- írja a könyvében.

Az LSD gyógyszerként való használata nem újdonság

Amerikában a gyógyításban már az '50-es években kísérleteztek a pszichedelikus szerekkel, míg 1970-ben be nem tiltották a hallucinogéneket. A tudomány azonban a 2000-es években ismét elővette, és főleg rákbetegeken kísérleteznek vele.

Ezek során a pácienseket ellenőrzött körülmények között pszilocibinnel - a hallucinogén drogok pszichoaktív alkaloidjával – kezelik, hogy csökkentsék a szorongásukat és a halálfélelmüket.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy működik egy ilyen kezelés, olvassa el az Index cikkét a témában!