Talán ön is megfigyelte, hogy az elmúlt években egyre többen és egyre hevesebben támadják az óraátállítást. Arról már nagyon sokat hallottunk, hogy energiatakarékossági okok miatt nagyon jó ez nekünk, de most a tudósok egy egészen más oldalát vizsgálták meg: hogy hogyan hat a testre, amikor tavasszal egyik napról a másikra elvesztünk egy órát.

Reuters beszámolója szerint az átállás halálos is lehet. A kutatók arra jutottak, hogy az átállítás napján többen kapnak szívinfarktust és stroke-ot, illetve a közúti balesetek száma is megnő. Sőt, azt is észrevették, hogy ezen a napon a bírák hosszabb börtönbüntetéseket szabnak ki, mint egy átlagos hétköznapon.

A szakemberek egyébként ezt azzal magyarázzak, hogy ennyi változás az alvásidőben érezhető hatással lehet a szervezetre.

Nem spórolunk vele sokat

Az egész óraátállítás ötletét Benjamin Franklin vetette fel még 1784-ben, azért, hogy a világítás költségeivel (akkor még a gyertyákkal) spórolni lehessen. Az Egyesült Államokban ezt végül 1916-ban ültették át a gyakorlatba, az első és második világháború során pedig több országban elterjedt. Érdekes módon sok helyen többször is bevezették, mint például Magyarországon. Nálunk 1958 előtt már volt óraátállítás, majd ezt megszüntették és 1980-ban vezették be újra.

Sok országban (itthon is) időről időre felmerül az óraátállítás megszüntetésének lehetősége, az ellenzők pedig főleg arra hivatkoznak, hogy nem spórol vele annyit az ország, mint amennyi kellemetlenséget okoz. Ezt a Reuters cikke is megerősíti, azt írják, sorra buknak el a tanulmányok, amelyeknek azt kéne bizonyítaniuk, hogy az óraátállítás szignifikánsan csökkenti az energiafelhasználást.

Idén egyébként az óraátállítás

március 26-án vasárnap lesz, mikor hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat.