A világ alighanem leghíresebb lénye, a Loch Ness-i illetőségű Nessie tavaly pörgős évet zárt, egy év alatt nyolcan véltek látni, ami 21. századi viszonylatban rekordnak számított, azóta viszont történelmi mélységbe zuhant észleléseinek száma. A lény már 8 hónapja kerüli a nyilvánosságot, és ez növekvő aggodalommal tölti el a szörnyvadászokat.

„Úgy tűnik, hogy eltűnt”

– foglalta össze a lényegét Gary Campbell, a Loch Ness-i szörny hivatalos rajongói klubjának elnöke.

A teremtmény, ami leginkább a nyári hónapokban mutat kiemelkedő aktivitást, utoljára tavaly augusztus 21-én adott életjelet magáról. Akkor még társasága is lehetett. Legalábbis egy kormányzati dolgozó, Iam Campbell szerint, aki Drumnadrochitnál vélt felfedezni két, egyenként 10 méter magas Loch Ness-i szörnnyel azonosítható alakot a part közelében.

Ugyanezen a napon egy másik férfi is látott valami hasonlót. A csak Mr. Smith néven említett illető az Urquhart kastély szomszédságában szúrt ki valami sötét izét a vízben.

"Abban az időben valaki megpróbálta uniós állampolgárként regisztrálni, szóval talán külföldre költözött. De komolyra fordítva a szót, tényleg nagyon aggaszt az eltűnése”

– folytatta Gary Campbell.

A férfi azután lett a téma megszállottja, hogy 1996-ban egy bálnaszerű teremtmény – feltevése szerint Nessie akadt az útjába. Azóta szorgosan gyűjti az észleléseket, melyekből az évek során összesen 1082-őt regisztrált.

„Amiről utóbb kiderül, hogy kamu, vagy van rá értelmes magyarázat, törlöm a nyilvántartásból.”

Campbell most abban bízik, hogy ahogy jobbra fordul az idő, és több ember keresi fel a tavat, talán lesz valaki, aki megnyugtató hírekkel tud szolgálni Nessie-ről. A szörnyvadászat egyébként egészen jövedelmező tevékenység. A leghitelesebb észlelők számára ugyanis jutalmat tűztek ki. Egy taxasi nőnek például tavaly ezer dollár (292 ezer forint) ütötte a markát, mert lefotózott egy terjedelmes pacát a vízfelszín alatt. 

A szöny-kérdés közben már a tudományt is foglalkoztatja. Egy maroknyi elszánt tudós DNS-mintákat akar venni a tóból, hátha így sikerül végérvényesen megfejteniük Nessie rejtélyét.

Via Daily Mirror