Tifani, a budapesti pingvinkolónia egyik legifjabb tagja még a tavalyi év végén, 2016. december 22-én kelt ki a tojásból, de csak most érte el azt a kort, hogy csatlakozhasson társaihoz. Ennek folyományaként pénteken, a Föld-fesztivál első napján végre a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói is megismerkedhettek vele.

Az állatkert már 30 éve foglalkozik az Afrika déli partvidékén őshonos pápaszemes pingvinekkel. Ha esetleg nem tudná, ez a faj veszélyeztettnek számít, egyedei pedig természetes úton szaporodnak és költenek. 

A tojásból kikelt fiókákról 33 napos korig a szülőpár gondoskodik, majd a gondozók különveszik őket, és megkezdődik az utónevelési időszak, amely nagyjából három hónapig tart.

A most bemutatkozott Tifani már a 29. a budapesti fiókák sorában, és még csak nem is ő a legfiatalabb! 2017. január 17-én ugyanis a 30. fióka is kikelt: ő a Vanda nevet kapta. Vanda azonban nem csatlakozhatott Tifanihoz a pénteki bemutatón, nem is elsősorban azért, mert az utónevelési szakasz nála csak egy-két hét múlva fog befejeződni, hanem leginkább azért, mert a gondozók tapasztalatai szerint Vanda sokkal kevésbé barátságos, mint Tifani

– fogalmazott közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

További érdekesség, hogy a pingvinek nevei alapján nem feltétlenül lehet következtetni a nemükre. 

Az állatok ivarát ugyanis ránézésre nem lehet megállapítani, általában a tollból vett minták laboratóriumi vizsgálata alapján lehet azt pontosan megmondani. A névadásra azonban rendszerint már a vizsgálat előtt sor kerül, így előfordul, hogy a név és az állat tényleges neme nincs tökéletesen szinkronban. Ez más madaraknál, például a kazuárok, vagy az emuk esetében is előfordul, így az ilyen fajoknál ez a jelenség egészen hétköznapinak számít az állatkertek világában. Történetesen Tifani is hímnek bizonyult, anyját pedig Charlie-nak hívják (bár az is igaz, hogy a Charlie valójában uniszex név, hiszen nemcsak a Charles, hanem a Charlotte beceneveként is használatos angol nyelvterületen).

Most, hogy már ezt is tisztáztuk, búcsúzóul itt van még egy bűbájos fotó Tifaniról: