Az Amerikai Egyesült Államok számos (a becslések szerint nagyjából 1054) nukleáris légköri tesztet folytatott a hidegháború időszakában, amelyekről eddig elsősorban fényképes dokumentáció állt rendelkezésre. A Lawrence Livermore National Laboratory most azonban hatvanhárom robbanás felvételét tette nyilvánossá - olyannyira nyilvánossá, hogy most már bárki megtekintheti őket a Youtube-on. 

Ahhoz, hogy az elsősorban 1945 és 1962 közötti időszak nukleáris kísérletei mindenki számára elérhetők legyenek, a laboratórium egyik ballisztikusa, Gregg Spriggs tevékenységére volt szükség. A fizikus számos szakértőt és filmarchiválásban jártas személyt kért fel, hogy a projekt végül sikeresen létrejöhessen, és az összes felvételt digitalizálhassák, még mielőtt az idő múlásával visszafordíthatatlan károkat szenvednének.  

Igazán meglepődtem, hogy milyen pazar minőségben maradtak fenn ezek a filmek, ugyanis a hitvány tárolási módszer alapján kevéssé lehetett erre számítani

- mondja Jim Moye filmszakértő, akit azért is nyűgöznek le ezek a videók, mert rajtuk keresztül mélyebb tudományos betekintést nyerhet a néző a nukleáris tesztek módszereibe, továbbá világossá válhat (ha eddig nem lett volna az), hogy  az atomfegyvereknek milyen ijesztő és iszonyatos erejük van valójában

Operation Plumbbomb

Az Operation Plumbbomb nukleáris kísérletsorozatot 1957 május 28. és október 7. között vitték véghez Nevadában. Ez volt a legnagyobb és legvitásabb tesztsorozat a kontinentális Egyesült Államokban, lévén, ez okozta a legnagyobb sugárzást a területen, sőt, a Smoky nevű töltet felrobbanása után a közelben gyakorlatozó katonák között látványosan megnőtt a leukémiás megbetegedések száma az 1970-es évek végére, aminek az okát sokan egyértelműen ezeknek a robbantásoknak tulajdonítják.

Operation Hardtack-1

A Marshall-szigeteken és a Johnston-atoll közelében, a Csendes-óceán fölött elvégzett tesztsorozat 1958-as, Operation Hardtack-1-ját látva jól kivehető az a perzselő fény, ami már pár pillanattal a bomba felrobbanása előtt beterítette az óceán horizontját.

Ugyanez a kísérlet másik szögből tisztább képet ad a robbanásról. Egyébként a Hardtack-1 hadművelet volt az első, ahol már tölteteket is elhelyeztek a ballisztikus rakétákon: a két, egyenként 3,8 megatonnás W-39-es robbanófejet a V–2-ből kifejlesztett Redstone rakéták hordozták.

 Operation Dominic

 Az 1962-es tesztet is a Csendes-óceánon végezték el. Az absztrakt felvétel látványa ne tévessze meg, nem egy mikroszklóp alatt felvett baktériumtörzset lát, hanem azt, ahogy a vörösen izzó égen egy fekete folt (a robbanás füstje) szép lassan, folyamatosan növekszik. Nem tudják, hogy milyen külső hatás érte a felvételt, hogy ez lett belőle, de állítják, hogy valódi. 

Ha a további teszteket is megtekintené, a Lawrence Livermore National Laboratory Youtube-csatornáját ajánljuk megtekintésre.

Forrás: DailyDot

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti.