1987 november 22-én - amikor még senki nem ismerte a hacker kifejezést - nézők milliói ülhettek a televízió előtt, amikor este kilenc óra 14 perckor a chicágói WGN hírcsatorna adása megszakadt. Egy fura maszkos figura jelent meg a képernyőn, fémes háttér előtt. Csak néhány pillanatra volt látható, mert a WGN technikusai megoldották a problémát, és folytatódtak a helyi hírek. 

Mutatjuk, mit éltek át akkor a nézők abban a 27 másodpercben. 

Valószínűleg nem tudták hová tenni a dolgot, vagy csak valami műszaki hibára gondolhattak.

Ezzel nem volt vége

Két órával később ugyanis, éjjeli negyed tizenkettő körül a Chicago környéki WTTW-11 tévén szintén megszakadt a Dr. Who, és ugyanaz a maszkos figura tűnt fel pont ugyanazzal a hátérrel. Ezúttal nem sikerült a technikusoknak lekeverni és hang is volt. Egy perc, húsz másodpercen keresztül bizarr és összefüggéstelen szöveget darált, a végén pedig megvillantotta pucér fenekét is, amit női kéz csapkodott egy seprűvel. A férfi pedig biztatta, hogy csinálja. 

Ez volt az első eset, amikor sikeresen meghackeltek egy tévéadást. Fel is keltette a szövetségi nyomozóiroda figyelmét, de hiába, mert

a mai napig nem találták meg az elkövetőket.

A maszkos figura Max Headroomra, a világ első számítógéppel kreált tévébemondójára hasonlított, akinek torzított beszéde hangmintákból állt össze. 1987-ben már az egész világ jól ismerte, főleg azután, hogy az Art of Noise 1986-os Paranoimia klipjében is megjelent. 

Ugye, hogy van hasonlóság!

A közönségben mély nyomokat hagyott a dolog, elég ijesztő lehetett, hiszen a technikai fejlődés akkori állásához képest, soha nem tapasztaltak hasonlót. Az egyik néző például utána elmondta, hogy ki akarta dobni a televízióját, annyira nem tudott mit kezdeni a jelenséggel. 

A BuzzFeed megszavaztatta a jelenséget az olvasóival és most 30 év után - a sokkoló internetes tartalmak és műholdas adások világában - a többség még mindig ijesztőnek találta a jelenséget. 

Via BuzzFeed

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Még 30 év után is megrémíti az embereket a meztelen fenekű televíziós hacker

Azóta sem vállalta magára senki a világ első televíziós harckelését.

14 · Jun 10, 2017 08:56am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments