Egy berlini kutatócsoport vette a fáradtságot arra, hogy felmérje, mennyire érzik kielégítőnek a szexuális életüket a különböző párkapcsolati formációkban élők. Az eredmény pedig egészen meglepő lett – derül ki a Quartz beszámolójából.

Európa-szerte 11 ezer embert kérdeztek meg a témában, akik között voltak monogámok, nyitott kapcsolatban és poliamoriában élők is. A kutatás lezárása után pedig az derült ki, hogy

a monogám párkapcsolatokban élők jelentősen kielégültebbnek érzik magukat, mint azok, akik más felállásban élnek.

Szám szerint, azok közül, akik egy partner mellett tették le a voksukat, 82 százalék vallotta, hogy teljesen elégedett a gyönyörmennyiséggel és -minőséggel, amiben része van, szemben a nyitott kapcsolatban és poliamoriában élőkkel, akiknek csak 71 százaléka tudta ezt elmondani magáról.

Persze így is szerencsésebbek, mint szingli társaik. A felmérés ugyanis arra is rávilágított, hogy azoknak az egyedülállóknak, akik nem is vágynak kapcsolatra, 48 százaléka érzi kielégítőnek a szexuális életét, míg akik szeretnének párt találni, csak 40 százalékban vannak megelégedve azzal, amit szex terén a jelen helyzet nyújt nekik.

De persze egy kapcsolat minőségét nem csak a szex befolyásolja. A tanulmány rámutatott, hogy lehet, hogy azok, akiknek több partnerük van, kevésbé kielégültek, viszont sokkal kevésbé mérgezi a kapcsolataikat a féltékenység, és nagyobb bizalommal vannak a párjuk/párjaik felé.

Ezen kívül pedig még néhány érdekes adatot eredményezett a felmérés.

Például kiderült, hogy Európában a spanyolok élik meg a legtöbb gyönyört (41 százalék vallotta magát nagyon kielégültnek), míg a lengyelek a legkevesebbet (csak 23 százalékuk tudta azt mondani, hogy kifejezetten elégedett a szexuális életével.) És most már az is hivatalos a tanulmány szerint, hogy mind a nőknek, mind a férfiaknak 25 és 30 éves koruk között van részük a legjobb szexben. 

Ez utóbbival mondjuk vélhetően sokan vitatkoznának, többek között például Helen Mirren is, aki egy évvel ezelőtt beszélt arról egy interjúban, hogy a szexuális élete 60 felett sokkal izgalmasabb és jobb, mint amilyen fiatalabb korában volt.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egy váratlan fordulat: a monogámok szexuálisan kielégültebbek, mint a nyitott kapcsolatban élők

Egy kifejezetten Európára fókuszáló tanulmány mutatta ki ezt - és sok egyéb érdekességet is.

20 · Aug 11, 2017 04:49pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments