Mi lehet ez: tízliteres palackokban kapható, közel tízezer forintnak megfelelő összegért árulják, a boltba kerülése után percekkel elkapkodják az összeset és a fogyasztása önmagában egy életérzés? Nem, nem valami menő alkoholos ital, és nem is egy eddig ismeretlen szupergyümölcs leve,

hanem a nyers víz.

Hogy ez mit is jelent? Nagyjából pont azt, ami elsőre eszébe juthat erről. Olyan természetes folyadék, amit semmilyen formában nem szűrnek és fertőtlenítenek, szimplán csak összegyűjtik valamilyen természetben megtalálható vízforrásból és bepalackozzák.

A trend Amerika nyugati partjáról, San Francisco és környékéről indult, ahol az elmúlt években egyre többen váltak csapvíz-szkeptikussá (!), és megnőtt a kereslet az olyan szomjoltó italokra, amiket a maguk természetességében lehet fogyasztani. Ezt az igényt lovagolta meg a LiveWater nevű cég, aminek vezetője, Mukhande Singh szinte vallásos hittel hirdeti, hogy aki egészséges akar lenni, az ő vizét fogyasztja.

A férfi ezt egyébként azzal magyarázza, hogy mikor fogyasztás előtt kezelik a folyadékot, azzal megölik a vizet. Ezzel szemben a termék, amit ő árul az valódi, élő víz, olyan, ami pár hónap alatt megromlik. Véleménye szerint az egészség kulcsa az, hogy az emberek olyan vizeket fogyasszanak, amiből nem ölik ki a baktériumokat és élősködőket.

Csapvíz? Olyankor igazából a vécé vizét iszod, amiben fogamzásgátló gyógyszerszármazékok vannak, amit klóraminnal és fluorral kezelnek. És mondhatjátok rám, hogy összeesküvéselmélet-gyártó vagyok, de a fluorid egy agykontrolláló szer

– idézi a vízgyárost a The New York TimesSingh a fluorid említésével egyébként arra utal, hogy évtizedek óta hatalmas vita folyik arról, hogy – bár tudományos bizonyíték erre nincs – egyes elméletek szerint mentális problémákat okozhat. (Annyi igazságalapja van ennek, hogy a túladagolása valóban okozhat csont-, vese-, izom- és idegrendszeri problémákat, ám az ivóvizekben szabályozzák a mennyiségét, így valós veszélyt nem jelent.)

Ezzel szemben a szakemberek szerint a csapvízben található kemikáliáknál sokkal veszélyesebb a szervezetre, ha valaki nyers vizet iszik. Dr. Donald Hensrud például arra hívja fel a figyelmet, hogy a vízben olyan vírusok, baktériumok és paraziták lehetnek, amik súlyos megbetegedésekhez vezethetnek, többek között E. coli fertőzést is okozhat a kezeletlen folyadék fogyasztása. A lapnak elmondta, sok, járványt okozó betegséget pont azzal sikerült visszaszorítani, hogy ma már tisztítás után jut el az emberekhez a víz. Ennek fényében pedig nem is meglepő, hogy a nyers víz mozgalom követőit gyakran az oltásellenesekhez hasonlítják.

Ebből is látszik, a hozzáértők szerint  a nyers víz fogyasztása nemcsak felesleges, hanem veszélyes is. Ráadásul az sem lehet véletlen, hogy a klóraminos víztisztítást a 20. század egyik legnagyobb közegészségügyi teljesítményeként tartják számon.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az emberi hülyeség határtalanságát bizonyítandó megalakult a nyersvíz-mozgalom

2018-ban sem maradunk teljesen értelmetlen, viszont annál veszélyesebb táplálkozási trend nélkül. Hurrá.

349 · Jan 07, 2018 09:20am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments