Első hallásra igen abszurdnak tűnő dolgot közöl egy manchesteri nőről a a brit Metro, és bár való igaz, hogy a horrorszerű történet majdnem minden részlete meglehetősen szokatlannak tekinthető, annyira talán mégsem az, hogy egyáltalán ne tudjunk azonosulni vele. Az 55 éves, Joan nevű asszony arra készül ugyanis, hogy

amputált lábából kézi táskát varrat magának. 

A nem mindennapi igénynek az az oka, hogy a nő egy úgynevezett perifériás artériás betegségben (PAD) szenved, amelynek következménye, hogy a közeljövőben műtéti úton el fogják távolítani a bal alsó lábszárát. Joan azonban képtelen megbarátkozni a gondolattal, hogy az egyik végtagja egy hulladéktelepen végezze, ezért, és mivel ragaszkodik hozzá, szeretné valamilyen módon megtartani. A legpraktikusabb módszernek pedig azt érzi, hogy táskát csináltat a bőréből. Ehhez már csak egy olyan cégre volt szüksége, amely összeköti őt egy olyan szakemberrel, aki hajlandó erre. 

A perifériás artériás betegség

A perifériás artériás betegség (PAD), írja a webbeteg.hu, egy gyakran előforduló érbetegség, amelyben a beszűkült artériák csökkentik a végtagok - általában az alsóvégtagok - vérellátását. A betegség kialakulásakor a vérellátás általában nem elegendő a szövetek szükségleteinek kielégítésére, és ez okozza a tüneteket. Leggyakrabban gyaloglás közben jelenik meg a lábfájdalom, kialakul a claudicatio intermittensnek nevezett állapot (időszakos sántítás). Ami azonban a betegség által okozott közvetlenül érzékelhető tüneteknél nagyobb veszélyt jelent, az az, hogy nagy valószínűséggel a PAD csak az egyik megjelenési formája a szervezet összes erét érintő általános érelmeszesedésnek, amely később csökkentheti a szív és az agy vérellátását is. 

Tudom, hogy furcsán hangzik, és többen őrültnek fognak gondolni, de a lábamról van szó, és képtelen vagyok elfogadni, hogy valahova máshova kerülhet. Az én részem, és meg akarom tartani 

- írta meg egy levélben, amelyet a sewport.com nevű weboldalnak küldött el abban a reményben, hogy ők majd segíteni tudnak az ügyében. Motiválta, hogy a neten találkozott egy esettel, amelyben egy nő személyes okokból a saját anyja hajából készíttetett ruhát magának, ezért Joan úgy érezte, valami hasonlót szeretne ő is. Szerinte ez nem is akkora dolog manapság. 

Tudom, hogy gusztustalan, de az emberek elrakják a babájuk köldökcsonkját is, sőt, a rokonaik hamvait tárolják a kandalló fölött

- érvel, majd hozzáteszi, hogy nem érti, miért kéne elítélni az ötletét, elvégre állatok bőréből is készülnek táskák és egyéb kiegészítők. 

Akkor a saját bőrünket miért ne használhatnánk fel? 

- teszi fel a kérdést a sewport.com-nak, amely kézműves márkákat futtat fel a tervezésétől a megvalósításig. A vállalat munkatársai a levél láttán eléggé bepörögtek, és azóta is azon vannak, hogy találjanak egy bőrdíszművest, aki megvalósíthatja Joan álmát. Joannek egyébként 3000 fontja (úgy 1 millió forintja) van a saját lábbőréből készített, közepes méretű, rövid pántú kézi táskára, amelynek terveit a fenti cég már el is készítette a nő rajzai alapján.