Az IMDb értékelésük alapján rangsoroltuk a legrosszabb Oscar-díjas alkotásokat.

Chicago (2002)

Bár a musical, mint műfaj valóban nem könnyű, ám a Chicago a legjobb jóindulattal is sajnos maximum erős közepes volt, és semmiképpen nem a legjobb mozi az adott évben. Az IMDb-n 7,2-re értékelték. 

Az angol beteg (1996)

Általános észrevétel, hogy Az angol beteg túlságosan unalmas film ahhoz, hogy Oscar-díjas legyen, ám 1996-ban mégis díjazták. Sokak szerint ebben az évben egyértelműen a Fargónak kellett volna nyernie. Az IMDb értékelése 7,4. 

A bombák földjén (2010)

A The Hurt Locker igazi meglepetés volt 2010-ben, már csak azért is, mert ezúttal egy rendezőnő, Kathryn Bigelow csinált kőkemény háborús filmet. Azt sokan túlzásnak tartják, hogy 2010-ben elcsaklizta az Oscart Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című mozija elől. Az idő pedig őket igazolja, ugyanis ma már alig esik szó erről a filmről, az IMDb-n látható 7,5-es értékelése alapján is csak közepesen népszerűnek mondható.

80 nap alatt a Föld körül (1956)

Az IMDb-n 6,7-es értékelése van a Jules Verne azonos című regényéből készült filmnek, amelynek azóta már két rebootja is készült. 

Élősködők (2020)

Az Élősködők abból a szempontból kivétel a listán, hogy az IMDb értékelése kifejezetten jónak mondható, 8,5-es. Vitán felül kiváló mozi, de a 2020-as Oscar-győzelmének ahhoz is lehetett köze, hogy az akadémia szeretett volna egy kis hírverést az első, legjobb film kategóriában díjazott koreai filmmel. Már csak azért is lehet valóságalapja ennek, mert a további jelöltek között olyan alkotásokat találunk, mint a túlzás nélkül kitűnő Házassági történet, a Jojo Nyuszi, a Volt egyszer egy... Hollywood és a Joker című kultmozi.

(Borítókép: Oscar-szobrok. Illusztráció: Elena_Ibragimova/Getty)