Akárhányszor bejelentkezünk valahova vagy online fizetünk, szinte minden alkalommal találkozunk azzal a kattintható modullal, amelynek kipipálásával bizonyítanunk kell: nem vagyunk robotok. Bár sokan nap mint nap megteszik ezt, a legtöbben nem is tudják, valójában mi történik ilyenkor. Most eláruljuk!

Számos olyan „tesztbe” belefuthattunk már a böngészéseink során, amelyek azt próbálják kiszűrni, hogy valóban emberi lények vagyunk-e és nem adathalász chatbotok. Ezek közé a tesztek közé tartoznak az olyan képi feladványok, amelyeken ki kell választani bizonyos meghatározott tárgyakat, esetleg be kell illeszteni egy képbe egy kiragadott részletet, vagy egyszerűsen csak be kell pipálni, hogy nem vagyunk robotok. Ezek a felületek mind úgynevezett CAPTCHA modulok, amely a Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, vagyis a Teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógépek és az emberek megkülönböztetésére rövidítése. Bár sokan úgy hiszik, maga a kattintás vagy a képek megfejtése a lényeg, valójában a kattintás mögött van a kutya elásva.

Alan Davies, Maisie Adams, Holly Walsh és David Mitchell a BBC QI című vetélkedőjében Sandi Toksvig műsorvezetővel együtt 2020-ban leplezte le a program működésének lényegét, pontosabban azt, hogy egy egyszerű kattintással mennyi adatot kiadunk magunkról. A CAPTCHA pedig valójában ezek alapján az adatok alapján vonja le a következtetést arról, hogy emberek vagy robotok vagyunk-e.

Ha egy weboldalon bepipáljuk a „Nem vagyok robot” rublikát, akkor az adott honlapnak engedélyt adunk arra, hogy ellenőrizze a böngészési előzményeinket, az általunk használt alkalmazásokat és esetlegesen a küldött üzeneteket.

„Nem a doboz kipipálása a lényeg. Azt elemzik, hogy hogyan viselkedtél, mielőtt kipipáltad a négyzetet. A böngészési előzmények ellenőrzésével például látják, hogyha megnéztél néhány macskás videót, lájkoltál egy tweetet Greta Thunbergről, vagy megnézted a Gmail-fiókodat, mielőtt nekiláttál volna a munkának. Mindezek alapján vonják le a következtetést, hogy biztosan ember vagy” – fejtette ki egy ponton Sandi Toksvig műsorvezető. Hozzátette: az ellenőrző rendszer itt nem mindig áll meg, ha ugyanis kétségei vannak, egy második tesztet is feldobhat.

A négyzet bejelölése arra is ösztönözheti a programot, hogy elemezze, hogyan mozgattad az egeret a képernyőn.

Lényegében, amikor belekattintasz a rublikába, arra utasítod a webhelyet, hogy nézze meg az adataidat és döntsön saját maga. Ha a gép nem biztos benne, hogy ember vagy, akkor arra utasít, hogy kattints olyan tűzcsapok képeire, amelyek nincsenek is ott” – magyarázta Toksvig, ezzel minden nézőnek és jelenlévőnek tudtára adva, hogy ha valaha is találkozott a képi feladvánnyal, az azért volt, mert a program nem tartotta őt elég emberinek.

A négy évvel ezelőtti adás azután kezdett újra terjedni a neten, hogy az ausztrál rádiós műsorvezetők, Fitzy és Wippa a TikTok-ra posztolt arról a pillanatról, amikor megismerték a modul működésének lényegét.

„Akkor tisztázzuk: amikor bepipálod a »Nem vagyok robot« rublikát, a rendszer végigmehet az előzményeiden?” – tette fel a kérdést Fitzy, mire Wippa igenlően válaszolt. „Pontosan, azt mondod neki »csináld és nézd végig, hogy miket néztem«. Erről fogalmam sem volt” – hüledezett a műsorvezető, miközben az egyik néző megjegyezte, hogy a modul működése számára illegálisnak tűnik.

@fitzywippakate Did you know this? 🤯🤯🤯 #fitzyandwippa ♬ original sound - Fitzy & Wippa - Fitzy Wippa with Kate

(LADBible)

(Borítókép: „Nem vagyok robot” opció. Fotó: PrintScreen)