Nem hagyják telefon nélkül a diákokat: mindenki kap egy Nokia alapkészüléket az okostelefonja helyett.

Az Egyesült Királyságban már hosszú ideje téma, hogy a gyerekek túl sokat használják az okostelefonjukat, ezzel rombolva a szociális képességeiket. 

Az oktatási minisztérium februárban azt javasolta az iskoláknak, hogy tiltsák be vagy korlátozzák a területükön a mobilok használatát a diákok számára, mostanra pedig napirendre került az okostelefonozás teljes betiltása a 16 éven aluliak számára az országban.

Az egyelőre csak ajánlásokat megfogalmazó, több mint 13 oldalas tervezet szerint a telefonokra vonatkozó szabályokat egyértelműen közölni kell a tanulókkal, és meg kell magyarázni annak okait is. Hozzáteszi, hogy a tanárokat nem szabadna látniuk a diákoknak az iskolában telefont használni. 

Az egyik első iskola, amely élt a kínálkozó lehetőséggel az Eton College magániskola. Az intézmény a szeptemberben kezdődő tanévtől nem fogja megengedni a kilencedik osztályos diákok számára az okostelefonok használatát. A diákok így sem maradnak mobil nélkül: 

az okostelefonok helyett mindenki egy Nokia márkájú alaptelefont kap az iskolától, a megérkezésükkor ebbe lesz áttéve a SIM-kártyájuk, hogy telefonálni az SMS-ezni azért tudjanak.

Az iskola arra kéri a szülőket, hogy a kártya átrakása után vigyék haza a gyerekeik mobiljait.  A szülőknek adott tájékoztatásában a  gyerekek szocializációjára gyakorolt negatív hatással  indokolja a szigorúnak tűnő lépést.

Ön szerint Magyarországon is be kéne tiltani az okostelefonozást az iskolában??

(Origo)

(Borítókép: Okostelefont használó diákok. Illusztráció: LeoPatrizi/Getty)