Az Európa blog legújabb sorozatában ellátogatunk egy-egy európai nagyvárosba, és megnézzük, hogy mik a fontosabb látnivalók, mit lehet ott csinálni egy nap alatt, és hogy mennyibe kerül egy sör vagy egy kávé. Ez az

Egy nap Európában.

Az első részben Szlovénia fővárosába, Ljubljanába utaztunk.

Ha csak nagyon kevés időre szeretnénk külföldre utazni, és úgy pihenni, hogy közben kulturálisan is feltöltődjünk, keresve sem találhatunk jobb célpontot Európa legkisebb (Ljubljanában mindössze 277 ezer ember él) és a kontinens egyik legfiatalabb fővárosánál (1991 júniusa óta fővárosa az országnak). 

Szlovéniát nem véletlenül szokták a Balkán Svájcaként emlegetni - az ország 1991-ben lett újra független, és szerencsésen elkerülte a szomszédait sújtó délszláv-háborút. Mindazonáltal Szlovénia sokkal inkább a nyugathoz vagy Közép-Európához köthető. Az is vitatott, hogy földrajzilag a Balkánhoz tartozik, bár természetföldrajzilag oda sorolják a terület egy részét. A nyugat-európai kultúra azonban mindig is nagyobb hatással volt rá.

Az egykori Jugoszlávia legfejlettebb régiója volt, és a kommunista állam széthullásakor is viszonylag gyorsan és komolyabb konfliktusok nélkül tudott önállósulni. Magyarországgal együtt, 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, és viszonylag gyorsan (2007-ben) be is vezették az eurót. 

A kis nemzet elsőrangú természeti adottságai révén egy fejlett, nyugati ország jellemzőivel bír, és azt se felejtsük el, hogy az Alpok is az ország területén van, ráadásul a szlovén tengerpart sem annyira zsúfolt, mint a szomszédos horvát partszakasz.   

Fontosabb látnivalók 

És bizony tényleg egy nap alatt megnézhetjük az összes fontosabb nevezetességeit, melyek a következők:

  • a Vár
  • a Preseren tér
  • Hármas híd
  • a Tivoli park a Tivoli kastéllyal
  • vagy a Metelkova negyed. 

Ljubljana legnagyobb látványossága a vár: a szlovén Akropolisznak is nevezett építmény a XVI. század elején nyerte el mai külsejét, de az 1800-as években teljesen lepusztult, sokáig csak börtönnek használták (itt raboskodott Magyarország első miniszterelnöke, Batthyány Lajos is). A várba, amit 1967-ben restaurálták, siklóval is fel lehet jutni, és ha már fent vagyunk, megcsodálhatjuk magunknak az egész várost. A vár épületében tartják minden évben a ljubljanai Nyári Fesztivált.

A kávézókkal és éttermekkel teli Preseren tér évszázadok óta központi szerepet tölt be a város életében, ez a város legkedveltebb találkozóhelye. A tér északi oldalán, a rózsaszín ferences templom előtt France Prešeren, a legnagyobb szlovén költő szobra látható.

Ljubljana a hidak városa is egyben, hiszen számtalan díszes átkelő található meg itt. A város egyik legismertebb jelképe a Sárkány-híd, de ezen túl a Három hídon is sétálgathatunk a Ljubljanica folyó mentén. 

Az egészen biztosan kiderült, már  egy napos ott tartózkodás alatt, hogy Ljubljana egy családias hangulatú, emberi léptékű város. Méretét és lakóinak számát tekintve tipikusan egy közepes méretű európai városnak számít, de nagyjából olyan hangulata van, mintha Prágában járnánk. A cseh fővárossal való hasonlóságnak azért is van alapja, mert itt is van Óváros és itt is van egy folyó, amelynek két partját több jellegzetes híd köti össze. A város egyik jelképe a Sárkány-híd. Ljubljana városa tele van sárkány szimbólumokkal - a legenda szerint itt győzött le Iaszón, a görög királyfi egy közeli tóban élő sárkányt, ezért vált a lény a város jelképévé. 

Érdemes még megnézni az éjszakai élet központját, a Metelkova nevű bulinegyedet, ahol több szórakozóhely és klub mellett további izgalmas kulturális intézmény is található. Itt tartják minden februárban a MENT fesztivált, és itt található a Szlovén Néprajzi Múzeum. Az egykori laktanyában és börtönben ma hostel is működik és kiállításokat is rendszeresen tartanak.  

#slovenia #ljubljana #metelkova

Emma (@emmakennett84) által megosztott bejegyzés,

Az árak szlovénia fővárosában

Egy sör ára egy étteremben: 3 EUR - 4.50 EUR

Egy kávé ára egy folyóparti étteremben 2 EUR - 4 EUR

Egy éjszaka egy hostelben egy fő részére: 4800 Ft-tól 

Egy teljes apartman az Airbnb oldalon: 12.000 Ft-tól

A főváros megérdemelten nyerte el 2016-ban az Európa Zöld fővárosa címet, mert rengeteg parkkal, füvesített területtel rendelkezik, sőt még egy erdő is van a városban. Ljubljana egy igazi szerethető kis gyöngyszem, érdemes idelátogatni, hiszen 6-7 óra alatt ott vagyunk és nagyon barátságos, családias városélményben lehet részünk.

További információk a városról: 

Ljubljana.hu