Katalin hercegné és Vilmos herceg szeptember 4-én, egy közleményben tudatta a világgal, hogy harmadik gyereküket várják. A hírtől a teljes helyi és külföldi sajtó extázisba zuhant, és a nagy örömködés közepette spekuláló cikkek is szép számmal megjelentek, amelyek már most azt firtatják, hogy vajon milyen nemű lesz az új trónörökös, és milyen névvel kell majd leélnie az életét

Ezeket még nyilvánvalóan nem lehet tudni, az viszont már most biztos, hogy dacára a sok könnybe lábadt szemű rajongónak, még így is vannak jópáran, akik egyáltalán nem hatódtak meg a hírtől, sőt, kifejezetten irritálónak tartják, hogy nem elég a családnak a két gyerek: György herceg és Sarolta hercegnő

Természetesen nem Magyarországon zúgolódnak emiatt, sokkal inkább Nagy-Britanniában, mivel, akárhogy is nézzük, az ott élők életére mind a család, mind a helyi törvények hatással vannak. Még jó. De miért baj ez? 

A kancellár tavaly jelentette be, hogy az eddig működő, úgynevezett family elementet megszüntetik az országban, amely addig nem kevés pénzt, pontosan 545 fontot jelentett a családoknak, akik így a továbbiakban csak (az amúgy eddig is létező) Child Tax Credit nevű támogatásra jogosultak. Ez azóta szintén módosult, ami azt jelenti, hogy csak két gyerek után jár extra támogatás (gyerekenként 2780 font), a harmadikért viszont már semmi.  

Ez annyiban érinti (illetve nem érinti) a brit hercegi pár jelenlegi élethelyzetét (és pontosan ezen vannak kiakadva a legtöbben), hogy, mivel ők a brit királyi család tagjai, ezért a juttatásaik bizonyos részét az adófizetők pénzéből nyerik, úgy, hogy ráadásul amúgy sem szűkölködnek.

Azzal érvelnek ellenük, hogy amíg az angol családok állandó küzdelmet folytatnak azért, hogy etessék és öltöztessék a gyerekeiket, és azt is ezerszer meggondolják, hogy vállalnak-e még egy gyereket, addig a hercegi pár biztonságban érezheti magát - az adófizetők pénzének köszönhetően. A vélemény igen sarkosnak tűnik, és nem sok használható érvvel támasztják alá, mégis általános az országban.

Mindeközben, még mielőtt Katalinék bejelentették volna a terhességet, egy Having Kids nevű amerikai szervezet nyílt levelet írt a családnak, amelyben azt taglalták, hogy mennyire nem lenne jó ötlet még egy gyereket vállalniuk. Ez alighanem azért épp mostanában merült fel, mert Katalin nemrég azzal viccelődött Prágában, hogy ő bizony nem bánná, ha bővülne a családja.

A levében a következők álltak: 

Mint ismeretes, a brit királyi család példája rendkívül nagy hatással van a népre. Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy a közszereplők a családtervezés szempontjából hatékony példaként szolgálnak. Amit [Katalin] a nagycsaládról kommunikál, az felveti a fenntarthatóság és a méltányosság kényszerítő kérdéseit.

„A nagy családok nem fenntarthatók” – állt még a levélben, hivatkozva a családtervezésnek az éghajlatváltozásra és a gyermekek jólétére gyakorolt hatására.

A levél a nép szavánál kicsit több használható érvvel bír, mégis, nem vagyunk meggyőződve róla, hogy az efféle politikai problémákat mindenképp a hercegné terhességére és családalapítási kedvére kellene kivetíteni. Az Independent egyik újságírója, Victoria Smith szerint szerencsétlen véletlen, hogy Katalin pont az új törvénykezés évében esett teherbe a harmadik gyerekével, de szerinte ennél azért kicsit többről van szó. 

Ez az ellentmondás rávezet arra az igazságtalanságra, ami társadalmi osztály, illetve vagyon alapján határozza meg, hogy kinek a kiváltsága gyereket nemzeni

 mondja, ugyanakkor úgy érzi, minden harmadik gyereknek épp annyi joga van az élethez, mint az első- és másodszülötteknek, ahogy a családoknak is ahhoz, hogy boldogok legyenek. 

Forrás: Red Book

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egyesek nagyon nincsenek lenyűgözve attól, hogy Katalin hercegné a harmadik gyerekét várja

Sőt, konkrétan irritálja őket a tény, és bár részben érthető, azért talán ez egy kicsit túlzás.

52 · Sep 16, 2017 02:01pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments