Egy nagyon szimpatikus holland kisfiú idegállapotba tette egy Enkhuizen nevű holland kisváros bevásárolóközpontjának dolgozóit. Az alábbi képen látható, 10 éves gyereket úgy hívják, hogy Religio Karthaus, és a kissrác azt találta ki, hogy felcsap utcazenésznek, ha már megtanult elfurulyázni egy-két dalt. Kiállt az utcára egy olyan városrészben, ahol sok a bolt, és fújta furulyáját, a járókelőknek meg kitette a kalapját egy-két érme reményében. Az így szerzett pénzen apróságokat vett a testvéreinek az egyik közeli boltban dolgozó férfi szerint. Eddig nagyon cuki a történet, de ugye van a címben már jelzett probléma.

A fiú ugyanis nem tanult be különösebben hosszú repertoárt, ami persze a mellette elhaladó járókelőknek fel se tűnt, a közelben levő üzletek dolgozóit, illetve a környéken lakókat azonban az őrületbe kergette. A fiatal utcazenésznek a Frère Jacques című, francia eredetű gyerekdal a kedvence, ez az, aminek a magyar verziója úgy kezdődik, hogy „János bácsi, János bácsi, keljen fel, keljen fel...” A kissrác ezt a dalt óránként 120-szor furulyázta el, amit a környéken lakók és dolgozók egy idő után elkezdtek nehezményezni. A sztorit először publikáló NH Nieuwsnál meg lehet nézni egy videót is a kisfiúról, amiből kiderül, hogy ezen a dalon kívül még a „Hull a pelyhes fehér hó...” kezdetűt is játszotta.

Önt zavarná, ha óránként120-szor kéne meghallgatnia ugyanazt a gyerekdalt, furulyán előadva?

Szóval az idegállapotba került felnőttek kihívták a csendőröket, azok pedig elküldték a fiút azzal, hogy furulyázása zavarja a környék nyugalmát. Az utcazenélés ugyan megengedett a környéken, de a szabályok értelmében nem maradhat 15 percnél tovább egyhelyben.

A kissrác ezután sírva érkezett haza, és szülei felháborodtak, hogy a gyereküket elküldték, így azért küzdenek most, hogy a helyi önkormányzat írásos engedélyt adjon a gyereknek sokak által idegtépőnek talált tevékenysége nyilvános gyakorlására (a szülők hozzáállásában esetleg közrejátszhat, hogy ha a gyereknek megtiltják, hogy az utcán zenéljen, akkor esetleg otthon fogja folytatni ugyanezt). A megoldás mindenesetre valószínűleg az lesz, hogy a fiú játszhat majd továbbra is, de csak maximum 15 percig fújhatja egy helyen a furulyáját, aztán tovább kell mennie.