Két szlovák állampolgárt fogtak el Miskolcon, akik egy helyi parfümériából október végén sikeresen elloptak kb. 115 ezer forint értékű parfümöt. Aztán pár nappal később visszatértek, ekkor kb. 200 ezer forintnyi parfümöt pakoltak be a speciálisan, erre kialakított táskájukba, de tetten érte őket a biztonsági őr. Ezután tartóztatták le őket a kiérkező rendőrök – írja a Police.hu.

A különleges táskáról nem írnak pontos részleteket, de valószínűleg úgy működik, mint a legtöbb hasonló, EAS-rendszert (ez a legelterjedtebb, mágnescsíkos, beengedőkapus védelem a boltokban) kijátszó szerkezet. A rendszert több módon ki lehet játszani. Az egyik, ha az ellopni kívánt terméket például egy kis alufóliataskba rakjuk, ekkor ugyanis blokkoljuk a kapcsolatot a kis mágnescsík és a beengedőkapu között távozáskor. Ennek kivédésére szolgál, hogy sok boltban megkérik a vásárlókat, hogy ne vigyék magukkal a táskájukat. A másik, talán még egyszerűbb módszer, ha a terméket egy erősen mágnesezhető tárgy, mondjuk egy fémbarab mellé, rakjuk, ekkor is meg lehet akadályozni, hogy kialakuljon a kapcsolat távozáskor. Aztán van az is, amikor egy erős mágnessel egész egyszerűen deaktiválják a terméken lévő gyenge mágnest.

A szlovák tolvajok a képek alapján valószínűleg az alufóliás módszert használták, a táskában lévő kartonbetét nagy valószínűséggel tartalmaz még egy alufóliaréteget.