A tajvani nő, akit csak Jian néven említenek a források, még október elején szállt fel a kínai légitársaság Los Angelesbe tartó járatára, majd félúton megindult nála a szülés, írja a Mirror.

Eredetileg azt hitték, a kicsi túl korán érkezett, mivel a személyzetnek fogalma sem volt arról, hogy a nő már 36 hetes terhes, és egyáltalán nem véletlenül utazik az Egyesült Államokba. Jian terve ugyanis az volt, hogy gyermeke amerikai földön szülessen, és így automatikusan megkapja az állampolgárságot. Egyes források szerint a nőnek már a felszálláskor fájásai voltak, ám ezt gondosan eltitkolta a légikísérők előtt.

Hat órával az indulás után, tízezer méter magasan elfolyt a nő magzatvize, és szólt a személyzetnek, hogy szülni fog, kisebb pánikot okozva a fedélzeten. Bár végül az utasok között találtak egy orvost, aki segített, a gép pilótája eltért az eredeti útitervtől, majd az alaszkai Anchorage-ban leszállt.

Az egyik utas meg is örökítette a nem mindennapi eseményeket a gép fedélzetén:

Persze közben Jian nem bízta a véletlenre a dolgot, egy kínai hírportál szerint ugyanis nem nagyon volt hajlandó lefeküdni, vagy nyomni, és folyton azt kérdezgette, hogy amerikai légtérben vannak-e már. A kislány végül mégis megszületett a leszállás előtt, majd anyjával együtt egy anchorage-i kórházba szállították.

Bár Jian terve bejött, a történet egyelőre messze van a boldog végkifejlettől. A tajvani nőt ugyanis hazadeportálták, míg a baba – aki így amerikai állampolgár lett – egyelőre az Államokban marad, egy családi barátnál.

A tajvani közlekedési miniszter közben bejelentette, hogy a gép leszállása és az egyéb, szülés által okozott extra költségeket – ami egy nagyjából 9 millió forintnyi összeg – a légitársaság Jianon fogja behajtani.