A közelmúltban összevetettük Rogán Cecília és Vajna Tímea közéletiszereplő-feleségi tevékenységét, de rajtuk kívül is van bőven híres nő az országban, akikre érdemes figyelni. Ezúttal a Rubint Réka és Sarka Kata közötti hasonlóságokat részletezzük. Vagy inkább a különbségeket.

Sajnos egyiküknek sincs az interneten olyan, részletes önéletrajza, amely mind szakmai-, mind magánéletük fontos mozzanatait maradéktalanul tartalmazná (Sarkának még Wikipedia-oldala sincs). Így mindkettejüknél abból indulunk ki, hogy sohasem hazudtak, amikor valamiről nyilatkoztak.

Meglepően sok hasonlóság

Minél többet foglalkoztunk kettejükkel, annál több hasonlóságot találunk. Mindketten sikeres vállalkozók feleségei, több gyereket szültek már, és fontos az életükben a sport. Rengeteget posztolnak a hivatalos Facebook-oldalukra, naponta többször láthatunk róluk friss képeket. Modellkednek. (Nem mintha fontos lenne, de mindkettejüknek műmelle van.) És, ahogy már említettük, egyiküknek sincs egy rendes, részletes online életrajza. Így kicsit nehezebb megállapítani, hogy pontosan mikor, és miért figyelt fel rájuk a világ. 

Benyomásaink alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy mindketten a férjük mellett lettek rendkívül széles körben ismertek. De egyéni ismertségük kezdete homályba vész: a házasságkötésük előtt nem voltak celebek, mint Vajna Tímea, de nem is a férjükkel való kapcsolatuk kezdetén szerepeltek a napi sajtóban először, mint Rogán Cecília.

Fotóposztolási hajlandóságuk viszont azzal jár, hogy legtöbbször azért kerülnek be a hírfolyamokba, mert szeretik megmutatni a kisportolt testüket. Akár egy reklámban, akár csak úgy, spontán edzős fotókkal.  

Markáns különbségek

A különbségek is nyilvánvalóak. Rubint Rékáról, mindenki tudja, hogy a karrierje személyi edzőként indult, és a mai napig ezzel foglalkozik. Edzésprogramot tervez, más embereket mozgat, tábort szervez, fitneszvideókat ad ki, egyszerűen mindenki tudja, hogy miről híres, aki egyáltalán tudja róla, hogy híres.

Sarka Kata viszont talán a vállalkozó kifejezéssel írható körül legjobban, és nehezen tudnánk megmondani, mi a fő tevékenysége. Folyamatosan fotózzák modellmunkákhoz, de közben szépségversenyt is szervez, volt, hogy a férjével közös étkezdéjük ügyeit intézte. Élete első munkanapja egy szép, 2012-es májusi nap volt, hiszen főiskolásként ismerkedett meg, és lett terhes Hajdú Pétertől. Utána pedig sales-es lett, de mindez összesen három év alatt történt. Ő tehát Hajdú Péter mellett lett celeb, korábban a Miss Universe második helyezettjeként, illetve a BKV arcaként ismerhették. Ha minden igaz, 2008-ban írtunk róla először, és a „Hajdú Péter barátnője” kitételen felül akkor is így emlegettük.  Érdekes, pont azért, mert Rubint Réka segített neki lefogyni. Akiről viszont, ha minden igaz, négy évvel azelőtt írtunk először, és bárSchobert Norbert feleségeként, de azért az is kiderült róla, hogy elismerték a munkásságát. 

Az az érdekes, hogy ehhez képest Rubintról és férjéről legtöbbször mégis együtt írunk. Rubint nyilvános imizsének komoly részét a családanya-szerep teszi ki. Hacsak nem azért szerepel, mert éppen boltot nyit, vagy edzést vezet, folyamatosan hangsúlyozza, hogy ő feleség, három gyerek anyja, háziasszony. Elég ránézni a Facebook-oldalára: miközben legtöbbször azt dokumentálja, hogy önmagát, vagy másokat edzi (illetve reklámoz), azért sütöget a gyerekkel, szerelmes a férjébe.

Sarka viszont nem tudja ilyen direkt módon reklámozni a termékét, mint Rubint az Alakreform/Update holmikat, mert neki nincs ilyenje. Reklámoz viszont minden mást, a fogfehérítéstől az újfajta övtáskán át egy ételszállítóig. Persze, posztolgat családozós képeket, és a férjétől kapott virágcsokrot is, de ha megnézik a Facebook-oldalát, a legtöbb bejegyzés – ha leszámítjuk a mellé írt szöveget, és a kép egyéb szereplőit – egy fotó, amelyen Sarka jól néz ki.

Ebből a különbségből is fakadhat, hogy Sarkának cikkünk írásakor 160 ezer, Rubintnak csaknem 728 ezer követője van a Facebookon. De nemcsak elfoglaltságuk jellegéből, a korkülönbségükből is adódhat, hogy az edzőre többen kíváncsiak a Facebookon: jóval hamarabb kezdett dolgozni, és néhány fontos évvel hamarabb lett ismert. Ekkora előnyt nagyon nehéz behozni. Főleg úgy, ha nincs egy olyan termék, amely megragadja a közönséget, és újabb követőket szerez.

A férjek

Ugyan itt nem olyan értelemben vett közszereplőkről beszélünk, mint Rogán Antal és Andrew Vajna, de Hajdú Péter és Schobert Norbert is ismert férfiak. Mindketten több, jól jövedelmező vállalkozásban érdekeltek: Hajdú Péter műsorvezető, tévés producer, van egy étkezdéjük Törökbálinton, és még a jóég tudja, milyen cégei. Schobert Norbert pedig a magyar vállalkozói szféra egyik legérdekesebb figurája, aki nulláról épített fel egy azóta akárhogy is, de nemzetközivé vált brandet, az Update-birodalmat, és évtizedek óta menedzseli magát a nyilvánosság előtt.

Kimondva talán bizarr, de Schobert folyamatos médiaszerepléseivel az is együtt járt, hogy akkor is naponta szerepelt a lapokban, amikor súlyos beteg volt. Ez pedig azzal járt, hogy Rubint Réka a férjéért aggódó feleség ikonjaként, jelent meg minden magyar sajtóorgánumban, hónapokon keresztül. Ez végképp megerősítette a róla alkotott, „neki a családja az első” közvélekedést. (Ilyet természetesen nem kívánunk senkinek.)

Szóval

Rubint Réka és Sarka Kata mindketten olyan nők, akik nagy nyilvánosság – csak a Facebookon százezrek – előtt élik idilli családi életüket, sikeres vállalkozásokban dolgoznak, és ismert emberek feleségei, több gyerekük van. 

Tevékenységük jórészt promóciós: reklámozzák a saját, a férjük termékeit, illetve jó megjelenésük miatt mások is szívesen dolgoznak velük. Mindkettejükről milliónyi olyan fotó készült már, amelyeken kevés rajtuk a ruha, vagy egyéb okokból dögösek. Viszont a kérdést fel kell tennünk.

Melyiküknek megy jobban a szereplés?