Nem sűrűn lehet olyan cicát látni, aki autóban utazik, főleg nem hordozó nélkül! Régen igyekeztem Tonyt minél több helyre magammal vinni, hogy hozzászoktassam az emberekhez, és hogy ezáltal bárhova eljöhessen velem!

– írta Kulcsár Edina Facebookon ahhoz a képhez, amin macskája az ölében kuksol, miközben ő vezet. 

A helyzet az, hogy a szépségkirálynő nem véletlenül lát ritkán hordozó nélküli macskákat autókban utazni. 

A kisállatok ülésen vagy ölben történő szállítása ugyanis nem csak szabálytalan, de veszélyes is.

Az élő állat a KRESZ szempontjából egyszerű rakomány. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint egy egyszerű bőröndre vagy sporttáskára – a különbség csak annyi, hogy azok alkalmazásakor tekintettel kell lenni arra, hogy a „csomagolatlan” kutya, macska vagy más, kedvtelésből tartott állat saját erőből is képes a helyváltoztatásra

– írta Totalcar-közeli kollégánk.

"Ha a kisállatokra rakományként tekintünk, az utazásukra a KRESZ egyetlen, jól értelmezhető és az állatokra is egyértelműen alkalmazható paragrafust tartalmaz, annak is egyetlen pontja, amire ilyenkor figyelnünk kell:

47. § (2) A rakományt a járművön - annak belsejében, illetőleg rakfelületén - úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza.

Olyan részleteket, mint hogy a kisállat hátrafelé ne lógjon ki több, mint egy métert, illetve a teljes szélessége ne haladja meg a 2,5 métert, a hétköznapokban nem szükséges külön ellenőrizni

–  mondta a szakértő, aki hozzátette, ezek fényében tehát a kisállat ölben, vagy ülésen szállítása szabálytalan, de egyben veszélyes is.

"Egy vészhelyzetben az első nagyobb fékezés után a pedálok alá eső macska a második fékezést gyakorlatilag megakadályozza – vagy mert a gazda nem akarja agyontaposni, vagy mert egyszerűen blokkolja a pedál útját. Emellett a kisállatok viselkedése a megszokott környezeten kívül mindig kiszámíthatatlan, a reakcióik megfékezésével foglalatoskodó gazda épp olyan balesetforrás, mint a hátul veszekedő gyerekeket megfordulva nyugtató anyuka."

Kulcsár Edina cicája, Tony szemszögéből pedig fontos megemlíteni, hogy egy baleset, vagy egy nagyobb fékezés esetén a rögzítetlen macska torpedóként száguld az utastérben, csupa olyan berendezési tárgy között, ahol ő a legpuhább. Ez a legintelligensebb cicára is egészségtelenül hat, úgyhogy innen is üzenjük:

bár nagyon-nagyon cuki, azonnal tessék hordozóba rakni!