Céline Dion férje és testvére a közelmúltban nem sokkal egymás után hunytak el. Életét végigkísérik a nehéz helyzetek, miközben a világ egyik legsikeresebb szólóénekesnőjévé vált, rendkívül sok nehézségen ment át. 

Mindez persze viszonyítás kérdése, de ha nem ismeri az élettörténetét, akkor most itt a szomorú alkalom, hogy egy kicsit betekintsen Céline Dion sokszor nagyon nem könnyű sorsába.

A kezdetek

Dion szülei tizennegyedik gyerekeként született, Québecben, és bár el tudják képzelni, milyen anyagi lehetőségeik voltak, elmondása szerint Élete első nyilvános fellépése öt éves korában történt, az egyik testvére esküvőjén. Mivel az egész családjának volt érzéke a zenéhez, tizenkét éves korában felvették az első dalát, és elküldték egy menedzsernek, akinek nevét egy lemezborítón látták.

Ő volt a lánynál 38 évvel idősebb René Angélil, aki azonnal sztárt akart csinálni belőle, mert hallotta, mire képes. Hatalmas kockázatot vállalva jelzálogot tett a házára, hogy elkezdhessenek dolgozni.

A számítása bejött: egymás után adta ki a sikeres dalokat és albumokat. A nyolcvanas évek végén jött a fordulópont: nemzetközileg elismert énekessé akarták formálni, ezért több hónapra vissza kellett vonulnia: sebészileg hozták rendbe a fogsorát, és New Jersey-be küldték, az École Berlitzbe, hogy javítsanak angol kiejtésén.

Megérte a szenvedés: angol nyelvű albumai átütő sikert hoztak. Dion karrierje gyakorlatilag megállíthatatlan lett. Egy időben felhördülést keltett, hogy rajongói elhanyagolva érezték magukat, de szépített: nem vett át egy elismerést, amelyet Az év angol előadójaként kapott volna.

A csúcson 

A kilencvenes évek végére karrierje csúcsára jutott – és pont ekkor kellett szünetet tartania, magánéleti okokból.

Egyrészt azért, mert gyerekkora óta folyamatosan énekelt, turnézott, lemezt vett fel, vagy valamilyen szempontból képezte magát. Másrészt azért mert a férje rákbeteg lett, és minden erejével támogatni akarta. Kettejük kapcsolata azelőtt is rendkívül bonyolult volt: a nő még gyerek volt, amikor megismerkedtek, amikor pedig felnőtt, és rájöttek, hogy több ez, mint munkakapcsolat, akkor is sokáig titkolták szerelmüket, mert féltek a világ reakciójától. (Ez utóbb alaptalannak bizonyult, a rajongói nagyon támogatóak voltak.)

Az önként vállalt szünet idején sem vonulhatott vissza, ahogy szeretett volna: 2000-ben a National Enquirer tévesen azt írta, hogy az énekesnő ikreket vár. Már a következő lapszámban kénytelenek voltak helyreigazítást közölni, és a kártérítésként elkönyvelhető összeget egy rákbetegeket segítő alapítványnak kellett kifizetniük. 

Dion végül három éves szünet után adott ki új albumot, ez volt A New Day Has Come (~új nap virrad), amelyben élete változásairól, az anyaságról, a nővé érésről énekel. Sajnos pont ezt a legszemélyesebb albumát ítélték nagyon gyengének a kritikusok. Nagyjából olyan véleményt írtak róla, hogy „hosszú gyűjteménye a himihumi, semmilyen, nyálas, cukros popnak”. Ennek ellenére a lemez kereskedelmileg sikeres volt, és a címadó dal 21 hétig vezette a Billboard egyik (felkapott kortárs felnőtt dalokat rangsoroló) listáját.

Utána jött a One Heart, ezt is leginkább középszerűnek, semmilyennek minősítették. A következő, Miracle című albumát ismerték el valamennyire, de az igazi sikert az új, francia nyelvű lemezei hozták meg. (2010-ben pedig megszülettek ikrei, Eddy és Nelson.)

Albumai kereskedelmileg a mai napig rendkívül sikeresek, hatalmas vagyont halmozott fel belőlük és turnéiból. Reklámfelkérést kapott a Chryslertől. A kétezres években öt évig állandó szerződés kötötte Las Vegasba, a Caesar's Palace-be, amelyet 2011-ben három évre meghosszabbítottak – egyszóval nem ő, és új slágerei szólnak a rádióból, de a közönsége megmaradt.

2014 augusztusában mondta le az előre látható jövőre minden fellépését, amikor már tudni lehetett, hogy férje nagyon beteg. 

Személyes tragédiák

Céline Dion férje néhány nappal ezelőtt, január 14-én, 73 évesen hunyt el, gégerákban. Az énekesnő sohasem szeretett mást, és tiszteletben tartotta Angélil kérését: hagyta, hogy otthonában menjen el.

Néhány nappal később kiderült, hogy az énekesnő bátyja, Daniel is meghalt – tragikus módon Dion nem is tudott elmenni testvére halálos ágyához, hiszen gyermekeivel Las Vegasban van, és intézi férje temetését.