Michael Schumacher 2013 telén szenvedett síbalesetet, azóta a fejsérülése miatt folyamatos ápolásra szorul. Sajtóügyeit továbbra is menedzsere, Sabine Kehm intézi, családja azóta sem adott ki nyilatkozatot. Kehm olykor legfeljebb egy-egy közleményt ad ki, vagy cáfolja a német bulvársajtóban megjelenő híreket - nemrég viszont adott egy szűkszavú interjút a Süddeutscher Zeitungnak.

A legnagyobb kérdésekre - Schumacher hogy van, mennyire épült fel, vagy várható-e javulás az állapotában - nem ad választ, akik viszont szeretnek, vagy akarnak a sorok között olvasni, azoknak nem fest jól a helyzet. 

Kehm elmondása szerint azért nem kommunikálják a F1-pilóta egészségügyi állapotának részleteit, mert a baleset előtt is következetesen csak akkor szerepelt nyilvánosan, ha ő maga döntött így.

Michaelnek a balesete előtt is szent volt a magánélete, és ezt mindenki elfogadta.

A bulvárlapok ennek ellenére rendszeresen tudni vélik, hogy rohamosan romlik, vagy éppen csodálatosan javul az állapota, ezért Kehmék továbbra is hallgatnak, és mindenkit beperelnek. Hogy miért?

Pillanatnyilag nem látok alternatívát.

A lap megkérdezte tőle, hogy nem lenne-e egyszerűbb egyetlenegyszer kimerítő sajtónyilatkozatot tenni, hogy azután minden újság békén hagyja őket a kérdéseikkel, de Kehm szerint nem: bármit mond, 

minden mondat csak további kérdéseket szülne, sosem lenne nyugtuk.

A rajongók persze kíváncsiak, az ő érdeklődésüket nem veszi rossz néven. Nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne valamilyen levél, vagy küldemény tőlük - cédéket, plüssállatokat, rózsafüzéreket ajándékoznak Schumachernek, még olyan is akad, aki zoknit, és persze arról érdeklődnek, mi van az autóversenyzővel. Próbálnak mindenkinek köszönőlevelet küldeni, de még nekik sem válaszolnak.

Az ilyesmire az ember nem tud néhány mondatban válaszolni,

mondja erről Kehm. Azért, mert egy gyógyulási folyamatról van szó, és egyébként is bármit írna, minden szót lehet máshogy érteni, egyik értelmezés szülné a másikat. Ezt jól jellemzi az a történet, amikor tavaly karácsony előtt egy magazin a címlapon, óriási betűkkel hozta, hogy Michael Schumacher: újra tud járni,  alcím: Több, mint karácsonyi csoda!  Erre Kehm közölte, hogy ez a cikk légből kapott, ami a német sajtóban utána önálló életre kelt, és mindenki megírta - a külföldi lapok is így vették át -, hogy Kehm: Schumacher még nem tud járni.

A baleset utáni első évben tizennégy közleményt adott ki, de egyik sem volt konkrétabb annál, mint hogy 

az elmúlt hetekben és hónapokban a súlyos sérülésének megfelelően sokat javult az állapota, de még mindig hosszú és nehéz út áll előtte.

Ami biztos: csaknem fél évet töltött kómában, ami nem múlhat el nyom nélkül. Schumacher bizonyosan sohasem lesz az az ember, akinek a világ ismerte.

Kehm nemcsak az ő ügyeit intézi, hanem 16 éves fiát is menedzseli. Mick is autóversenyzőnek készül, a következő szezonban a F4-ben szerepel. Választhatott volna más szakmát is, de Kehm szerint az apja mindig támogatta ebben is.

Elzárkózva

Schumacher vagyona a mai napig jelentős, a Forbes 500 millió euróra teszi (csaknem 156 milliárd forint) -  megengedhetett magának egy olyan otthont, amelyben a világtól elzárva élhet, a Genfi-tó mellett, Glandban. Az óriási házat magas kerítés és rengeteg fa védi a kíváncsiaktól, de van, hogy a riporterek a tó felől próbálnak benézni, vagy drónokat küldenének közelebb. A házban direkt emiatt tartanak távcsöveket: hogy Schumacher ápolói időben kiszúrhassák őket. Hogy ők hányan vannak, arról Kehm megintcsak nem beszél, egy tizenötös tippre csak felvonta a szemöldökét - egy biztos, a lehető legkevesebben, mert minden személy további titoktartási kockázatot jelent.

A birtok kapuja előtt órákig posztolnak riporterek, hátha kihúzhatnak valamit valamelyik ápolóból, de eddig nem jártak sikerrel. (Egyetlen mentőápoló volt, aki megpróbálta újságoknak eladni a svájci klinikáról kilopott aktáit, de gyorsan elkapták - majd a férfi a cellájában felakasztotta magát.) 

Kehm tehát nem mond sokat, így jóslatokba sem bocsátkozik arról, mit hoz a jövő. És most idézzük a cikket:

csak azt tudja: Michael Schumacher körül senki sem adja fel a reményt.

És ez nem hangzik jól.