A Magyar Nemzeti Bank (MNB) április 4-én közzétett határozatában összesen mintegy 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki Schobert Norbert cégére, a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re, mivel az több esetben nem tett maradéktalanul eleget a jogszabályokban előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének.

Az MNB folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében az elmúlt időszakban  több esetben észlelte, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. a Facebookon vagy a sajtón keresztül úgy hozott nyilvánosságra rendkívüli tájékoztatási körbe tartozó információkat, hogy azokat az MNB által működtetett hivatalos közzétételi helyen egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel jelentette meg.

Az MNB kiemelten vizsgálta a Schobert cége által nyilvánosságra hozott információkat, és több alkalommal kért be adatokat annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó működése során minden esetben megfelelően tájékoztatta-e a nyilvánosságot.

Ezután az MNB a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. és a British Dietetic Association (BDA) közötti állítólagos együttműködésre vonatkozó információkat a társaság közösségi oldalán már 4 nappal a hivatalos közzétételi helyen történő megjelenés előtt kommunikálta. A sajtóban ezt követően elterjedt – a kibocsátó BDA-val való együttműködését kétségbe vonó – híreket a társaság először szintén közösségi oldalán cáfolta, és a hivatalos közzétételi helyen – bár erre haladéktalanul köteles lett volna – csak 8 nap késedelemmel, az MNB tájékozódását követően tett közzé rendkívüli tájékoztatást.

Az MNB utóbbi jogsértések miatt kötelezte egymillió forint felügyeleti bírság megfizetésére Schobert cégét, és egyúttal fogyelmeztett a jövőbeni jogkövető magatartásra.

A fenti intézkedéseken túl az MNB egy korábbi – a Norbi Update Lowcarb Nyrt. brókerbotrány kapcsán elszenvedett veszteségeiről szóló – sajtócikkel összefüggésben piacfelügyeleti eljárást is folytat a társasággal szemben. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli honlapján.

Schobert Norbert a történtekre Facebook-oldalán egyelőre nem reagált, utolsó posztjában csak annyit ír:

  1976-ban az ENSZ WHO programot hirdetett meg a járványszerűvé vált elhízás ellen. Azóta az elhízott lakosság száma a legújabb felmérés alapján meghatszorozódott....