A kutyák szívférgessége nagyon komoly dolog, Magyarországon is egyre több állatot érint. Ezért is mentünk el egy olyan eseményre, ahol celebek és kutyáik, a városmajori futópályán kocogva hívták fel az ügy fontosságára a figyelmet.

Mit lehet tudni erről a betegségről?

Magyarországon 49 szúnyogfaj él, közülük hat okozhat megbetegedéseket. A szívférgesség úgy alakul ki, hogy a szúnyog lárvát juttat a szervezetbe, az a puha bőrfelületekbe, illetve a szívbe fészkeli be magát, és ott hónapok alatt féreggé fejlődik. Ezeket pedig csak sebészi úton lehet eltávolítani. A szívféreg az ember esetében nem a szívet, hanem a tüdőt veszi célba.

Sarka Kata, Szabó Zsófi, Nyári Dia, Nagy Alexa és Katus Attila is egy-egy kutyával érkezett. A dolog apró szépséghibája, hogy az aerobik szakedző például kölcsönkutyát hozott, de ez is csak azt mutatja, mennyire fontos neki, hogy felhívja a szívférgességre a figyelmet.

Aztán, ahogy illik, a fotók kedvéért bedurrantotta bicepszét, az ismerősei által kapott kiskutyát emelgetve.

Sarka Kata kutyája frissen jött a kozmetikustól. Hirtelen azt hittük, hogy így megváltozott a kis Tara, de nem erről volt szó. Hajdú Péter felesége Millát hozta el a rendezvényre, mivel

A másik nem szeret futni, őt pont úgy kell magam mellett húzni, mint egy szánkót.

- mondta Sarka Kata, majd elmesélte, hogy próbálkoztak már többször is, de a kutya csak ül, mert szent meggyőződése, hogy

így kell futni.

Hajdú Péter felesége a tavalyi kampánynak köszönhetően hallott először a szívférgességről. Ezért is csatlakozott a felhíváshoz, hogy általa is minél több emberhez eljuthasson az üzenet. De messze nem csak ebben merül ki az, hogy lelkiismeretes állattartó. 

Minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy nálunk nagyon jó dolga van a kutyáknak. rengeteget vagyunk velük. Nem hagyjuk magukra őket, jönnek velünk nyaralni, visszük őket orvosokhoz, a táplálkozásukra is figyelünk, úgyhogy abszolút ugyanolyan helyük van nálunk, mint a gyerekeinknek. Ők is ugyanúgy családtagok.

Szabó Zsófival, a Story Extra műsorvezetőjével is kiveséztük a témát. Ő eddig még nem hallott erről a szívférgességről, de amint szembesült a betegség komolyságával, egyből a magáénak érezte az ügyet. Főleg, hogy ez a kór egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

Ezek szerint nem vagyok annyira jó gazdi, mert sehogy sem védtem ettől. Persze szoktam rá venni bolhanyakörvet, csepegtetek rá, ami védi mindenfélétől, de az, hogy ilyenekre figyeljek, eddig nálam sem volt jellemző. De ahogy magunkon sem tudunk mindenre figyelni, hogy az összes betegséget megelőzzük, úgy a kutyánkon sem.

– mondta a műsorvezetőnő, aki a lovait is nagyon szereti, de Gyémánttal más, szorosabb a kapcsolata.

Odáig azért nem jut ez a kapcsolat, hogy a kutya az ágyában aludjon, vagy akár a kanapéra felmehessen, ugyanis vőlegénye nem engedi. Szabó Zsófit amúgy nem zavarná a kutyaszőr, de belátja, hogy túlzott engedékenysége nem lenne feltétlenül jó.

A látszat kedvéért tett 400 méteres tiszteletkör lefutása után a fotósok is megcsinálhatták a direkt beállított "fussatok már közösen, szorosan egymás mellet, lécci" képeket, és alapos logisztikázásnak hála a celebes csoportképek is megszülethettek.