Mindenekelőtt Justin Bieber számokban: 22 év, 175 centi, négy nagylemez, négy turné, 100 millió eladott lemez, három Grammy-jelölés, egy Grammy-díj, 87,8 millió követő Twitteren, 77,6 millió követő Instagrom (jelenleg nem él a fiókja),  60-80 millió dollár bevétel 2016-ban, 200 millió dolláros netes érték, a Youtube történetének legnézettebb (bár a Babyt már Taylor Swift Blank Space című száma 2015-ben letaszította a trónról) és egyben legdislike-oltabb videója, 1,449 milliárd, egy exmajom, két év próbaidő, két pucér fotó és egy Selena Gomez

Bieber még mindig piszok fiatal, pedig már 7 éve ugrál a színpadon. 2009-ben a 10-12 évesek rajongtak érte, de ez lassan változik, most már kevésbé ciki Biebert hallgatni, Biebert nézni, Biebert követni. Bár Magyarországon nincs annyi Belieber, de nekünk is volt egy SP-nk, úgyhogy nyugodtan át lehet érezni, el lehet képedni, mikor Justin Bieber 2011-es életrajzi(!) filmjében az egyik 12-nél nem idősebb lány azt mondja, hogy ja, igen, ma 100 tweetet írtam Biebernek. Egyik pillanatban egy arrogáns bunkó, de máskor kifejezetten normális, akiért

ne felejtsük el, hogy egyszerre küzdött Usher és Justin Timberlake, hogy szerződtesse.

Aztán Usher túllicitálta Timberlake-t, megnyerte Biebert. Mindezt 15 évesen. Abba is érdemes belegondolni, hogy az első albumáról rögtön hét szám került fel a Billboard 100-as listájára. Amekkora hype volt és van körülötte, olyan meglepő, hogy ma már simán elmegy inkább részegen karaoke-zni, minthogy a VMA-n halálra unja magát. Ideje, hogy egy tisztességes Bieber-képet kapjon.

De kezdjük az elején, honnan indult az egész Bieber-őrület, és hol tart most, csak hogy egy kicsit többet tudjon az énekesről, utálhassa rendesen, vagy éppen ellenkezőleg.

American Idol helyett Youtube és Usher

Biebert egyedül nevelte fel az anyja, Pattie Mallette (aki már rég megírta, milyen Bieber anyjának lenni), ő is rakta fel a gombahajú Bieber videóit a Youtube-ra. Innen már simán ment minden, a kanadai tinit hamar felfedezték. Minden megvolt benne, amiről egy tizenéves lány álmodhat. Szőke, jól fésült haj, kockáknak majdnem nevezhető izom, baba arc, tánc és sapka. Az csak a ráadás, hogy fejhangon kezdte a karrierjét. Ma se lehet altnak nevezni, de 2009-ben még a mostaninál is magasabb hangon énekelte a Babyt. Aztán őt is elérte a pubertáskor, mutált, mélyült a hangszíne. Szóval elhitette mindenkivel,  hogy megy neki az üveghang, aztán tessék, nem is. 

Nagy szerencséje volt, hogy Scooter Braun (Braun egyébként egy magyar zsidó családból származik, a nagyszülei 1956-ban emigráltak Magyarországról) rátalált Bieber videóira, elhívta Atlantába, felvették az első demóit, és Justin Bieber egy hét múlva már Usherrel énekelt, később pedig Braun és Usher közös cégével, a Raymond-Braun Media Grouppal szerződött, azóta is ők képviselik. Will Smith pedig az egyik legfontosabb mentora azóta is. 

Ha nincs videó, akkor egy tévés tehetségkutató lett volna a B-terv, Bieber ment volna az American Idolba, amit régen együtt néztek az anyjával, és az énekes mindig azt mondogatta, hogy 

Tudod, ez nekem is menne. 

Aztán hozzátette, hogy igen, 16 évesen megpróbálta volna, de ez gyorsabb volt, hamar beindult a karriere. 

Bieber még mindig csak 22 éves

Ez csak azért mondjuk, hogy nem kell minden mozdulatáért megkövezni, bár voltak merészebb húzásai. Az, hogy bulizott 21 éves kora alatt, nem nagy dolog, de azért művelt durvábbakat is. Szeretett köpködni, talán most is szeret, de reméljük nem emberekre. Talán azt sem gondolta át, mikor Amszterdamban meglátogatta Anna Frank házát, majd azt írta a vendégkönyvbe, hogy 

remélem, Belieber lett volna. 

Aztán ott volt a nagy tojásdobálós incidens, na meg a majmos. A tojásos 2014 januárjában történt, mikor is Bieber úgy gondolta jó buli lesz megdobálni a szomszédokat. Szerintük ez nem volt vicces, kihívták a rendőröket, Biebert végül 5 nap közmunkára és 80 ezer dollár megfizetésére kötelezték, és ehhez két év próbaidőt kapott, ami nemrég járt le.

A rengeteg bunkó kirohonásáért már megkapta a magáét, tavaly egy roaston alázták porrá, hogy örökre megtanulja a leckét. A majmok nem hobbiállatok, emberekre nem köpünk, és idegeneket sem dobálunk meg tojással. 

A tavalyi balhéi után egészen lenyugodtak körülötte a kedélyek, bár azért néha elfelejti, hogy neki nem árt a gatya, túl ismert ahhoz, hogy anélkül mászkáljon. Egyszer a maja romoknál, máskor nyaraláskor. Ami persze nem bűn, csak éppen ne csodálkozzon, ha utána hetekig még a péniszét elemzi a fél világ, köztük a saját apja.

De mi lesz Selena Gomezzel?!

Bieber teljes férfiasodása karrierje lekövethető a haján. A bajusza úgy nőtt, ahogy egyre inkább hagyta maga mögött a tini imidzsét. Kigyúrta magát valamennyire, a haját pedig már nem fésüli fényesre és gömb alakúra. És Selena Gomez sincs többé mellette, pedig a Bieber-őrülethez nagyban hozzátartozik ez a szál. Gomez és Bieber 2010-ben randizni, 2012-ben szakítottak, de azóta se engedték el egymást teljesen. 

Legutóbb akkor üzengettek egymásnak, mikor Bieber rajongói kikezdték az énekes új barátnőjét, Sofia Richie-t. A vitát Bieber úgy zárta le, hogy törölte magát a Instagramról. Ezzel befejezettnek tekintette a témát. A lépés már csak azért is érdekes, mert Justin Bieber szeretett kapcsolatot tartani a rajongókkal, láthatóan az Instájához is szoros érzelmek fűzték, boldogan posztolta az egész életét. De ennek vége, aztán majd meglátjuk, mikor enyhül meg, és teszi újra nyilvánossá az oldalát. 

Arra pedig elég kíváncsiak leszünk, hogy mihez kezd magával majd Bieber 10 év múlva, kitart-e a sikere később is, vagy elfárad, és egy második Britney Spears lesz belőle, aki évekre kiesett, kicsúszott a lába alól a talaj, csak mostanra szedte össze magát

Ciki még Justin Bieber?