Szeptember végén Katalin hercegné és Vilmos herceg Kanadába látogatott családjával, izgalmas és vicces fotók is születtek az utazásról. Ennek apropóján összeszedtük, hogy mik azok a legfontosabb diplomáciai szabályok, amelyeket a királyi család tagjának vagy egy államfőnek meg kell tanulnia külföldi látogatásaik során. 

A szigorú illemszabályok, a diplomáciai protokoll betartása az egyik legfontosabb eleme a különböző országok hivatalos találkozóinak. Minden országban más és más előírások vonatkoznak a vezető politikusokra és uralkodókra, ezek közül mutatunk be néhány konkrét példát országokra és területekre lebontva.

Nagy-Britannia

Látszólag könnyű és fényűző élete van a brit királyi családnak, pedig rengeteg szabálynak kell megfelelni az uralkodó házon belül, és azokra is szigorú előírások vonatkoznak, akik a királyi családdal találkoznak.

  • A különböző rendezvényeken a királynő megszólítása Her Majesty, azaz Ő királyi fensége. Még a közeli családtagoknak is ezt a titulust kell használniuk az uralkodónővel szemben.
  • A királynőt illeti meg a szólás joga először, abban az esetben is, ha vendégként érkezett egy protokolláris eseményre.
  • Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy a királynő színe előtt soha nem szabad hátat fordítani.
  • Vilmos herceg felesége, Katalin hercegné alacsonyabban ranggal bír, mint azok a hercegnők, akik a királyi család vér szerinti leszármazottai. Ez azt is jelenti, hogy Katalinnak kell térdet hajtania a többi udvarhölggyel szemben.
  • A királyi család tagjait tilos megérinteni. Csak abban az esetben lehet ezt megtenni, ha ők kezet nyújtanak és akkor is csak egy finom kézrázással lehet üdvözölni őket. 2012-ben nagy protokolláris botrány lett abból, hogy az amerikai First Lady, Michelle Obama öleléssel üdvözölte II. Erzsébetet.
  • Ha étkezés közben a királynő feláll az asztaltól, akkor mindenkinek fel kell állni. Aki addig nem lakott jól, az pórul jár. A királyi család számára egyébként sosem szolgálhatnak fel semmilyen tengeri állatot (pl. osztrigát, rákot), nehogy ételmérgezést kapjanak tőle.
  • A királyi családban senki nem szavazhat, mert ezzel mutatják ki a politikai semlegességüket.
  • Semmilyen polgári foglalkozásuk sem lehet, bár az pontosan nincs kifejtve, hogy miért. Csak sejtjük, hogy a sok protokolláris esemény miatt amúgy sem jutna egy 8 órás állásra idejük.
  • Talán nevetségesen hangzik, de a családtagok nem játszhatnak Monopolyt, mert a protokoll szerint ez a játék esetleg kapzsiságra nevelné őket.

Olaszország
Ha egy államfő, kormányfő vagy király/királynő Olaszországba látogat, a program fő pontja az operaházi díszelőadás. Ezt a milánói Scalaban tartják, és az operabemutatóra a nagykövetet is meghívják. Az olasz vendégszeretet ilyenkor különösen fontos, általában luxusétteremben rendeznek közös vacsorát, de figyelni kell, hogy milyen beszédtémák kerülnek terítékre: kényes téma például a politika és a vallás, Olaszország II. világháborúban betöltött szerepe, illetve tabu az ateizmus és a pápa kigúnyolása is.

Kína
Kínában nagy hangsúlyt fektetnek arra egy delegáció látogatása során, hogy baráti légkört teremtsenek. A hivatalos program elején teával kínálják a vendégeket, azonban itt is van néhány alapszabály, amit be kell tartani: nem illik vallási kérdésekről, politikai nézetekről beszélni.

Japán
A távol-keleti országban is sok időt szánnak arra, hogy megismerjék a vendégeket. A beszélgetés és a protokollrendezvények során kerülni kell a pénzzel, családdal és testi bajokkal kapcsolatos témákat. Egy országok közötti tárgyalás során a japánok kerülik a szemkontaktust, sőt az is gyakori, hogy csukott szemmel hallgatják végig a vendégeket. Ez nem azt jelenti, hogy nem figyelnek, csak azt, hogy koncentrálnak az elhangzottakra.

Argentína
Argentínában a diplomáciai eseményeken kötelező a frakk viselete, és minden protokoll rendezvényen katonai tiszteletadás van. Ha egy külföldi ország elnöke, miniszterelnöke az országba érkezik, kitüntetéssel fogadják a delegációt. Ezeket a kitüntetéseket is kizárólag csak frakkban lehet átvenni.

Egyiptom
Egy egyiptomi diplomáciai eseményen is ajándékokkal fogadják a vendégeket, de itt is van néhány furcsa szabály: az ajándékot csak jobb kézzel szabad átvenni. Ezen kívül tilos virágot és bort ajándékozni, mert az arab hagyományok szerint úgy tartják, hogy a virág a temetések jelképe.

Források: 
The Royal Articles, Wikipedia
Görög Ibolya: A nyilvánosság kelepcéi és Hidasi Judit: Szavak, jelek, szokások című könyvei, illetve a BGF Külkereskedelmi Karának honlapja