Még mindig imádhatjuk Cindy Crawfordot, Christy Turlingtont vagy Naomi Campbellt, de ma már nem ők határozzák meg a trendet. A különlegességet, vagányságot felülírta az Instagram. A  social media  dönt és köt szerződéseket világcégekkel a névtelen tehetségek/szépségek helyett. Ma sem kizárt, hogy egy ügynökség csak úgy az utcáról rántja be és emeli fel a lányokat, de ez az út ritkább és ezerszer életszagúbb, mint a Kendell Jenner-féle iskola. 

Az igazi szupermodellek kora

A ma már szintén ikonnak számító Kate Moss még úgy lett modell, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Egy családi nyaraláson, a New York-i JFK reptéren fedezték fel még 1988-ban, 14 évesen. Naomi Campbell, Linda Evangelista vette a szárnyai alá, Moss tökéletesen beleillett a szupermodellek közé. Lassan 30 éve van a pályán, nem is olyan régen elhagyta az anyaügynökségét, saját céget alapított. Minden előítéletet, prekoncepciót kielégített, ami egy modellről azonnal az eszünkbe jut. Pénz, sikk, szépség, drogok, botrányok. Rögtön a legnagyobb tervezőkkel dolgozott – bár az első Mark Wahlberggel közös Calvin Klein-kampányát sokan támadták, túl sovány-, túl drogos-, túl pucér-, túl gyerek-címkékkel jellemezték. 

A 90-es évek szupermodelljei összetartottak akárcsak ma például Taylor Swift squadja. Bárki, aki egy kicsit is közelebb érzi a Vogue és a divathetek világát magához aranykorként emlékszik vissza Campbellék érájára. 

Soha nem lesz már a szupermodellek korszakához fogható. Több volt ez, mint egy csapat modell. Sok mindent képviseltek, üzenetet közvetítettek egyszerre. Kivételes volt. 

– fogalmazta meg Peter Lindbergh, német divatfotós, aki a legtöbb névvel dolgozott.  

Naomi Campbell olyan esetekre is visszaemlékezett, hogyan álltak ki a barátnői és kollégái érte, amikor egy tervező nem volt hajlandó fekete modellt alkalmazni. Megmondták, ha Campbell nem lép a kifutóra, ők se. Punktum. 

Kate Moss már vagy 20 éve mantrázza a híres mottóját; soha ne panaszkodj, soha magyarázkodj! Több interjúban is elmondta, hogy át akarja adni a tapasztalatait, hogyan lehet boldogulni ma a divat világában. És ezzel vissza is kanyarodunk a jelenhez., már túl vagyunk Mossék egyeduralmán. Ez az a szakma, amit mégse lehet a végtelenségig csinálni. Bár még mindig 36 éves Gisele Bündchen a legjobban fizetett modell évi  30,5 millió dollárral – annak ellenére, hogy 2015-ben visszavonult. 

Minden modell díva és pont

Abban szinte minden nemzetközi lap már rég megegyezett, hogy a szupermodellek kora leáldozott, a ma menő lányokat aligha említhetjük egy lapon Mossékkal. A modell nem egyszer, de nem is kétszer került a botrányai miatt címlapra. Amikor még Johnny Deppel járt (1994-1998) rákapott a bulizásra és vele együtt a kokainra. Az időszakot nagyjából leírja az az eset, mikor Johnny Depp szétvert egy szállodai szobát. 10 ezer dollárnyi kárt okozott, a rendőrség arra érkezett ki, hogy Kate Moss a romok között ül. A szakítás után Moss még inkább elvesztette az önkontrollt. Nehéz elhinni, de túlszárnyalta Depp tempóját. A New York Post meglehetősen részletes Moss-körképében olvashatjuk, hogy simán eltüntetett 3 gramm kokaint és egy üveg vodkát egy este. 

Ha Moss vérmérséklete és teherbírása nem szemléltetné tökéletesen a korszakot, vegyük csak Naomi Campbellt, aki szintén nem tartozott a visszahúzódó modellek közé. A szupermodellek többsége igazi díva volt. Campbell például 2007-ben egy telefont vágott az házvezetőjéhez. Persze Moss vagy Campbell személyisége nem azt jelenti, hogy ne lettek volna szerényebb típusú modellek a 90-es években, csak éppen nem ez volt a jellemző. Amíg ma a Cara Delevingne-féle vagány lányokból van kevesebb, addig ez kicsit máshogy festett a két évtizeddel ezelőtt. 

Ma nem nagyon fogunk olyat hallani, mint egykor Mosstól:

Valami olyasmire szeretnék rátalálni, amit igazán szeretek, mert a modellkedés nem ilyen. Itt vannak ezek az emberek körülöttem, akik annyira lelkesednek azért, amit csinálnak. Irigylem őket. A divat egyáltalán nem elégít ki, nem tudod megváltani vele a világot, mert az átlagembert nem érdeklik a divatfotók. 

Erős szavak ezek, főleg attól, aki lassan 30 éve van a szakmában. Moss talán sose gondolta így, és ez csak egy pillanatnyi kiábrándultság lehetett, talán mindig üresnek érezte a munkáját. A lényeg, hogy belejött a modellkedés világába, beilleszkedett. Inkább az az érdekes a fenti idézetben, hogy nem félt egy ilyen kijelentést tenni a csúcson. A ma befutott lányoktól aligha fogunk hasonlót hallani, Gigi Hadid és a többiek mindig tökéletesek, úgy vonulnak az utcán, ahogy kell. A ruhából kivillanó testrész még oké, de az már nem tartozik a sajtóra, hogy Hadidék, hogyan buliznak a luxusklubokban. A botrányokat egy-egy dögunalmas szakítás jelenti, és Kendall Jenner mellbimbó piercingje számít a 21. századi modell lázadásának.   

Szüless gazdagnak és szépnek, akkor meg is vagyunk! 

Hogy rögtön egy ellenpéldával kezdjem, mindig gondoljunk Palvin Barbarára vagy éppen Mihalik Enikőre, akik a Kardashianok hátszele nélkül is vígan elboldogulnak New Yorkban. Palvin ráadásul a Forbes listája alapján a 17. legjobban fizetett modell, a tavalyi évben millió dollárt keresett. Pontosan ennyien követik Instagramon, akár úgy is nézhetjük a dolgot, hogy egyenes arányosság húzható a követők és a munkák között.

A tervezők legtöbbször a biztosra mennek, legtöbbször nem új arcokat keresnek a kampányokhoz, hanem előhúzzák Kendall Jennert, aki biztos médiafigyelmet jelent. A Vanity Fair pár hete megjelent cikkében idézett egy divatszakértő Robert Verdi egyenesen úgy fogalmazott, hogy

éppen a gazdag kölykök mennek.

Nincs egyedül, az eredeti Victoria's Secret-angyalok egyike, Stephanie Seymour viccből vagy sem, de úgy határozta meg Jenneréket, hogy a jelen robancai (bitches of the moment). Nem szupermodellek. Tyra Banks nem sokkal később megvédte a fiatalabb generációt. Inkább nem állt bele a valóságos modellháborúba (maga Banks kiáltott háborút a honlapján), próbál középen lavírozni, és békéltetni a feleket, hogy igenis szuperek a mai lányok, és nem gáz, ha nem szupermodellek. 

De mi az alapvető különbség a két éra között? Ha csontig leegyszerűsítsük, az Instagram. Akinek van, az befut, akinek nincs és/vagy nem követik elegen az nem. Egy világméretű divatcégnek vagy magazinnak sem hátrány, ha nem kell dollármilliókból kultusz építeniük a modelleik köré, megteszik helyettük a lányok. Egy kezdeti lökés nem árt, de az ügyes helyezkedés után már megy minden, mint a karikacsapás. 

Fölösleges mi lenne, ha... kezdetű mondatokra építeni Kendall Jenner sikerének titkát, de nem lehet megkerülni, hogy a Kardashian-családba született. Náluk jobban kevesen értenek az önmenedzseléshez, a brandépítéshez. Könnyedén el tudják adni a termékeiket, az áru pedig saját magukat jelenti. Kendall Jennernek megvannak az adottságai a modellkedéshez, de a családneve sem utolsó. Szinte már ő tesz szívességet a cégeknek, hogy az arcát adja valamihez. Tuti, hogy a Daily Mail másnap hosszú hasábokat szentel a témának. 

Kendall Jennert jelenleg 67,1 millióan követik Instagramon. És akkor még ott a Twitter, a fizetős honlapja, és a családi valóságshow. Tetszik vagy sem, kikerülhetetlen. Az csak a ráadás, hogy szerencsésen választott barátokat.

A befutott Instagramsztárok összeverődtek, és együtt vették át szupermodellek keményen kitaposott helyét. Gigi Hadid és Jenner tökéles összhangban élvezik ki a rájuk zúduló figyelmet.

Saját stylistjuk mindig szépe felöltözteti őket, hadd lássa a világ, milyen egy hétköznapi lány az utcán. 

Gigi Hadid egyébként nem a család egyetlen sikere. Anyukája is modell volt, a húga, Bella Hadid szintén az új generációs modellekhez tartozik, és az öccse nemrég kezdett el fotózásokra járni. Apukája kilóg a sorból, Mohamed Hadid egy sikeres ingatlanfejlesztő. Los Angeles leggazdagabb környékein húzott fel luxusvillákat és szállodákat.

Bár a 21 éves Hadid kissé lemaradt a barátnőjétől, Kendall Jennertől, és őt csak 24 millióan követik, mára a 4. legjobban fizetett modell. Az életrajza tökéletesen beleillik a sorba, gazdag, szép, nehéz rajta fogást találni, nincsenek botrányai és menők a barátai. 

Nehéz megjósolni, hogy Jennerékre meddig fogunk emlékezni, talán belőlük már nem lesznek olyan modell-legendák, mint elődjeikből. Vagy pont ellenkezőleg, a rosszmájú kritikusoknak nem lesz igazuk, és legalább akkora kultuszuk alakul ki, mint Twiggynek, a 60-as évek híres manökenjének, vagy éppen Claudia Schiffernek.